Tomme skolebygg gir legionellautsatte dusjanlegg

 
Tomme skolebygg gir legionellautsatte dusjanleggIllustrasjonsbilde: Getty Images
FAGARTIKKEL: Når høstsemesteret starter vil mange tappepunkter benyttes igjen for første gang på lang tid. Da er det en reel sannsynlighet for at Legionella kan ha etablert seg i skolens dusjanlegg.

Av Hanne T. Skiri,
Dr.Scient biologi
Seniorrådgiver / Fagansvarlig i Kompa AS

Bildet: hanne Skiri

Sommeren er over og mange steder har undervisningsbygg og idrettshaller stått tomme i lengre tid. Hvis du er ansvarlig for bygninger som har vært ubrukte i sommer, som for eksempel skoler, barnehager eller idrettshaller, er det viktig å gjennomføre tiltak for å sikre trygt vann før byggene tas i bruk. Våre fageksperter har lang erfaring i forebygging og tiltak rundt legionellahåndtering og kan bistå med rådgivning rundt forebyggende rutiner, samt nødvendige tiltak dersom man har utfordring med Legionella i anlegget.

NOEN FAKTA OM LEGIONELLA 

• Legionellabakterier trives best der det er vann med temperatur mellom 20-50°C og tilgang på næringsstoffer.

• Mulige smittekilder er innretninger med aerosoldannelse som dusjanlegg, kjøletårn, boblebad osv.

• Legionella kan forårsake alvorlig sykdom. Vanlige symptomer er hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber og tørrhoste.

• Sykdommen kan være dødelig.

Dusjanlegg er spesielt utsatt

Antall legionellatilfeller øker. De siste årene har vi sett flere funn av legionellabakterien i bygninger hvor barn og unge oppholder seg. I sommerhalvåret gir lange perioder med varmt vær og lite bruk av tappepunkter spesielt godt grunnlag for vekst av legionellabakterien. I tillegg har de seneste årene med periodevis stengte, eller redusert bruk av bygg, gitt en oppblomstring av legionellatilfeller.

Alvorlig sykdom

Legionella kan gi legionærsykdom, som er en alvorlig, og noen ganger dødelig type lungebetennelse. Man kan bli smittet ved å puste inn ørsmå vanndråper (aerosoler) som inneholder legionellabakterier. På grunn av denne risikoen anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) at bygg med dusjanlegg eller andre aerosoldannende enheter, må ha driftsrutiner som sørger for å redusere sannsynligheten for oppblomstring av Legionella. 

Legionellafunn ved skoler i Norge

Vi i Kompa ser hvert år flere tilfeller av legionellafunn på høsten som kunne vært unngått med riktig tiltak.

Her er noen eksempler på dette:

• Dusjanlegget ved Godeset skole ble stengt 24.august 2009 etter det ble funnet legionellabakterier. 

• Høsten 2012 måtte elevdusjene ved Tjensvoll og Nylund skole stenge da det ble påvist Legionella. 

• Kirkebygden skole i Moss fant spor av Legionella i dusjanlegget høsten 2017. Dusjanlegget ble stengt ble umiddelbar virkning. 

• I 2015 ble det funnet forhøyede verdier av Legionella ved Melvold ungdomsskole på Frogner, Bingsfoss ungdomsskole på Sørumsand og Fjuk barneskole i Blaker. 

• Trondheim katedralskole måtte stenge dusjanleggene i 2017 på grunn av legionellafunn. 

Legionellakontroll

Legionellakontroll innebærer et legionellaprogram som baseres på en risikovurdering foretatt av hele bygningen og dets rørinstallasjoner.

Basert på risikovurderingen skal det etableres et oppfølgingsprogram som består av rutiner for forebygging og rutiner for ettersyn. Rutiner for forebygging består bl.a. av tiltak som sikrer at tappepunkter er i bruk samt rengjøring og desinfeksjon av dusjhoder og slanger. Rutiner for ettersyn innebærer regelmessig overvåkning av vanntemperaturer, bakterienivå, sirkulasjonspumper og ev. desinfeksjonsmiddel (der hvor dette benyttes). 

Programmet skal være utformet slik at driftspersonalet som er ansvarlig for bygningen kan være trygge på at; ved å følge programmet vil risikoen for opplomstring av vannbårne patogener være minimal.   

Ta grep allerede i dag

Vaktmestere, byggdriftere og andre som har ansvar for tilsyn av eiendom har et spesielt ansvar for å sørge for at brukerne av bygget ikke blir utsatt for legionella.

Vet du om dine bygg har en utfordring med Legionella? Har du bygg som har stått ubrukt en lengre periode? Er du usikker på hva du bør gjøre for å sjekke eller sikre kaldt- og varmtvannsnettet ditt?

Dette er spørsmål våre fageksperter kan hjelpe deg med.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår