Unik demenslandsby tar form

 
Unik demenslandsby tar formBildet: Carpe Diem demenslandsby ligger på Dønski i Bærum, et steinkast fra Bærum sykehus. Byggearbeidene pågår for fullt, og innflytting er beregnet til august 2020 for beboerne. Dronefoto: Odd Borgestrand
AKTUELLE PROSJEKTER: Byggingen av Norges første demenslandsby, bo- og behandlingssenteret Carpe Diem i Bærum kommune, er godt i gang.

Av Odd Borgestrand

Kommunen har hentet inspirasjon fra De Hogeweyk demenslandsby i Nederland.

Anlegget vil ha gode uteområder for brukergruppen, og målsettingen er å etablere et bygningskompleks hvor beboerne skal få en best mulig livskvalitet. Det legges opp til to ulike nivåer på omsorgen. 136 av beboerne plasseres i 17 bofelleskap a 8 personer, hvorav 1 bofelleskap er tiltenkt yngre personer med demens. I tillegg blir det 22 sykehjemsplasser for beboere som ikke lenger har utbytte av å delta i et bofellesskap.  Anlegget, med en prislapp på 735 millioner kroner, skal også ha plass til 40 dagplasser fordelt på dag, kveld og helg.

Bildet: Tilrettelagte bygninger og uterom vil vi gi beboerne mulighet for økt aktivitet og mestring. Illustrasjon: Nordic Office Of Architecture AS

Stor oppmerksomhet

- Dette er et pilotprosjekt som vi virkelig har tro på, sier prosjektansvarlig for utbyggingen, Vibeke Schioldborg til Byggfakta. 
Hun er opprinnelig sivilarkitekt av yrke og har byggherreansvaret i Eiendom i Bærum kommune. Det betyr både utvikling, framdrift og økonomistyring i et unikt prosjekt som har fått stor oppmerksomhet både for omsorgstjenestene og rent byggteknisk. 
Det er et bredt sammensatt team som holder i trådene i dette prosjektet. Prosjektleder for pleie- og omsorg, Trude Schei, og Vibeke Schioldborg har jobbet tett sammen de siste fem årene for å utvikle det nye konseptet innen demensomsorgen.

Fellesfunksjoner

Tilrettelagte bygninger og uterom vil vi gi beboerne mulighet for økt aktivitet og mestring, her skal beboerne få vandre fritt i hele anlegget uten stengte dører. Beboerne i bofellesskapet skal leve et alminnelig liv med en hjemlighet de er vant til fra tidligere. Her blir det fellesfunksjoner rundt et torg med butikk, grendehus med trimrom, kafé, dagsenter og annen aktivitet i Dønskiveien 45 et steinkast fra Bærum sykehus. Entreprenørfirmaet Hent har totalentreprisen på Carpe Diem demenslandsby, og arbeidene med landsbyen pågår for fullt. På det meste er det 200 ulike fagarbeidere inne på byggeplassen.  Det er levert prefabrikkerte stål og betongdekker. Fasader er også prefabrikkert på fabrikk i Norge og kommer ferdig med vinduer og kledning. Alle byggene er ferdig oppsatt i høst. Innredningsarbeider med innvendig skillevegger rørlegger, ventilasjon og elektroarbeider pågår også, og etter sommerferien neste år skal beboerne flytte inn.

Bildet: Atriumshagen slik den vil fremstå når byggeperioden er over og landskapsarkitektene har gjort sin del v jobben. Illustrasjon: Nordic Office Of Architecture AS

Mange gode grep

- Vi tror framdriften skal holde, og vi ligger innenfor budsjett så langt, sier en godt fornøyd prosjektleder.
Hun roser entreprenørfirmaet Hent som etter hennes oppfatning gjør en meget god jobb nå i byggefasen.
- Jeg mener vi har gjort mange gode grep i dette prosjektet.  Gjennomføringsfasen har vært todelt. Det startet med en samspillfase der målet var å fange opp alle endringer vi ønsket i forhold til kostnader, materialvalg eller brukerinitierte behov. Planen var rett og slett å ta flest mulig endringsmeldinger «på forskudd», og jeg mener vi har lykkes godt med denne strategien.  Det kommer alltid inn ønsker som vil fordyre et prosjekt, men som «finansminister» er det mitt ansvar å sørge for at vi holder oss til vedtatt budsjett, og så langt har vi god kontroll. Jeg vil si at hovedgrunnen til dette var en god samspillfase mellom Bærum kommune og entreprenøren, sier Schioldborg.
Da Hent vant totalentreprisen utgjorde pris 50 prosent, mens løsningsforslag og faglig kompetanse hos entreprenøren utgjorde den andre halvparten av vektingen.

Kombinasjon tre og mur

I det opprinnelige byggeprogrammet skulle hele landsbyen oppføres i tegl.
- Vi ønsket materialer med lang varighet og minimale vedlikeholdskostnader.  I samspillsfasen ble det flere runder hvor vi søkte etter gode alternativer til en noe rimeligere pris. Arkitektkontoret Nordic foreslo å skifte ut noen av teglfasadene med tre-kledning, noe som også vil gi en miljømessig bonus i prosjektet. Personlig mener jeg variasjonen i fasader har hevet den totale kvaliteten på hele landsbyen, både estetisk, arkitektonisk, men også miljømessig og i tillegg til en noe lavere pris. Nå har vi fått både gul og rød tegl, i tillegg til spennende fasader i tre. Fordi landsbyen bygges for personer med demens holdes bygningsmassen i hovedsak på to etasjer. Personer med demens klarer nemlig ikke å forholde seg til mer enn to etasjer, understreker hun.
Etter politisk ønske om bedre utnyttelse av tomta har man lagt inn en tredje etasje på en del av anlegget som huser 22 ordinære sykehjemsplasser.

Bildet: Slik vil inngangspartiet ta seg ut når det står klart om et halvt år. Her er det en kombinasjon av teglstein og treverk i bygningsmassen. Illustrasjon: Nordic Office Of Architecture AS

Passivhus

Bygningsmassen i Carpe Diem demenslandsbyen er ført opp i passivhusstandard.
- Å bygge et sykehjem er et komplekst byggeprosjekt.  Prosjektet har en desentralisert volum-masse og vi er godt fornøyd med å ha oppnådd passivhusstandarden selv om noen kanskje mener vi burde strukket oss enda lenger og satset på plusshus. Vi har oppnådd passivhusstandard gjennom god isolering, gode vinduer med lav U-verdi, lysstyring med bevegelses-sensorer og ventilasjon med VAV-spjeld. Fjernvarme benyttes i byggefase og vil også bli benyttet til oppvarming når bygningene kommer i drift. Selve byggeprosessen har også vært fossilfri.  Kommunen har satt krav til bruk av biodiesel. Byggekranene har gått på strøm, og oppvarmingen er som nevnt sikret via fjernvarme, sier hun til Byggfakta.

FAKTA:

Innflytting beboere: august 2020

Bruttoareal: 18.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Bærum kommune

Totalentreprenør: Hent AS

Representant for tiltakshaver, byggherreombud: OPAK AS

Arkitekt: Nordic Office Of Architecture AS

Landskapsarkitekter: Bjørbekk & Lindheim AS

Interiørarkitekter: Cadi AS

Betongentreprenør: Portnor Bygg AS

RI Ventilasjon, VVS og Elektro: Norconsult AS

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.


 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår