Utvikler europeiske retningslinjer for plussenergibygg

 
Utvikler europeiske retningslinjer for plussenergibyggBildet: Omsorgsboligprosjektet Eiksveien 116 (tidligere Elgfaret), som er under oppføring av Bærum Kommune, vil være et pilotbygg i prosjektet. Illustrasjon: Søndegaard Rickfelt AS
I prosjektet Cultural-E skal SINTEF, i samarbeid med Bærum Kommune, utvikle og teste ut strategier for styring av fleksibel bruk av energi i plussenergibygg.

I prosjektet Cultural-E skal det oppføres pilotbygg i fire europeiske land med ulikt klima og ulike kulturelle preferanser. Pilotbyggene ligger i Frankrike, Tyskland, Italia og Norge, og er alle leilighetsbygg. SINTEF leder og koordinerer arbeidet med den norske piloten.

Innhenter erfaringer

Omsorgsboligene i Eiksveien 116 er eid av Bærum Kommune og bygget vil være et pilotbygg i Cultural-E. Bygget består av totalt 12 boliger og er i tillegg et FutureBuilt-prosjekt oppført med passivhusstandard. Bygget skalt sertifiseres etter miljøsertifiseringssystemet BREEAM-NOR til BREEAM Excellent. Oppføringen av bygget er godt i gang med totalentreprenør Byggfokus AS. Innflytting er planlagt i 3. kvartal 2021.

EU-prosjektet Cultural-E har som mål å videreutvikle teknologier og løsninger som enkelt kan videreføres i fremtidige plussenergibygg-prosjekter på tvers av landegrenser. Gjennom å innhente erfaringer fra uttesting i pilotbygg, skal prosjektet resultere i retningslinjer og designstrategier for plussenergibygg i Europa. Disse retningslinjene vil også inkludere og ivareta betydningen sosioøkonomiske, kulturelle og klimatiske forhold har på endelig sluttforbruk av energi i et bygg.

Fokus på optimalisering av drift

Den norske piloten fokuserer spesielt på optimalisering av drift og styringssystemer i bygget. De tekniske løsningene for omsorgsboligene i Eiksveien omfatter blant annet et solcelleanlegg på tak kombinert med energilagring i batteri, varmepumpe med energibrønner og vannbåren gulvvarme.

SINTEF sin rolle i prosjektet er å utvikle og teste ulike kontrollstrategier med formål om å styre fleksible energilaster i bygget, som for eksempel elbillading og varmt vann. Dette kan omfatte overstyring av settpunkttemperatur for vannbårne gulvarmesystem, hvor varme lagres i gulvet og energibruken flyttes til et mer gunstig tidspunkt. I piloten vil vi også se på utfordringer knyttet til elbillading, hvordan lokalprodusert energi fra solcelleanlegg med energilagring kan benyttes i bygget, og muligheten for å regulere ventilasjonsluftmengder i perioder med lav innendørs relativ fuktighet og høy utendørs luftforurensing.

God kommunikasjon mellom systemene

En av utfordringene i prosjektet blir å få avklart et tydelig grensesnitt og finne løsninger som sikrer god kommunikasjon mellom systemene i bygget, lokalt SD-anlegg og eksterne signaler/ styringsalgoritmer. Dette, sammen med prediksjon og styring av fleksible energilaster i pilotbygget, vil bli viktige erfaringer for utvikling av fremtidens smarte plussenergibygg.

Et annet viktig element i prosjektet er at det ikke bare tar for seg energibruk. Både inneklima og beboernes opplevde komfort er definert som viktige indikatorer for suksess i prosjektet. I tillegg vil en dedikert testperiode med målinger vil bidra med måledata som er nyttig både for Cultural-E og andre prosjekter med fokus på energieffektivitet og sluttbrukerfleksibilitet.

Prosjektet har en varighet på fem år, fra 2019 – 2024, og i løpet av denne perioden skal pilotbyggene designes, bygges og følges opp gjennom målinger over minst ett år. Cultural-E (Climate and cultural-based solutions for Plus Energy Building) er finansiert gjennom EUs forskningsprogram, Horizon 2020, og koordineres av Eurac Research i Italia.

Mer informasjon finnes på prosjektets hjemmeside, hvor også prosjektresultater vil bli lagt ut.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår