Våtromsekspert har «kommet hjem»

 
Våtromsekspert har «kommet hjem»Bildet: - Jeg mener jeg har en god ballast til å utvikle Fagrådet videre. For meg er det på en måte også «å komme litt hjem», sier Vidar Hellstrand. Foto: Odd Borgestrand
PROFILEN: Da Fagrådet for Våtrom skulle finne sin nye daglige leder var det èn mann som pekte seg ut blant søkerne. VVS-ingeniøren Vidar Hellstrand er ikke mer beskjeden enn at han skal fylle rollen med sin allsidige bakgrunn innen nettopp våtrom.

Av Odd Borgestrand

- Jeg mener jeg har en god ballast til å utvikle Fagrådet videre. For meg er det på en måte også «å komme litt hjem». Nå gleder jeg meg til å jobbe med dette fagområdet på fulltid. Jeg har god innsikt i hvilke behov bransjen trenger å få fulgt opp, sier han til VVS aktuelt.

Faglig sterk

Det er ingen tvil om at Fagrådet for Våtrom har fått en faglig sterk leder. Vidar Hellstrand er utdannet VVS-ingeniør fra Oslo Ingeniørhøgskole i 1992, som i dag er en del av Oslo Met. Han tråkket sine barnesko i Nittedal, der han også tok grunnutdanning og videregående skole før han valgte ingeniørutdanningen i Oslo. Hellstrand startet sin karriere med å etablere et våtromsmiljø i Technoconsult, som i dag er en del av Norconsult, før han gikk over til Sintef Byggforsk hvor han også jobbet med våtrom fram til 2008.  Her skrev han blant annet noen av bladene i våtromsnormen i tillegg til Byggforskserien. Etter fem år der ble Hellstrand i 2012 leder av VVS- og våtromsavdelingen i Obos Prosjekt med fokus på våtrom både i nybygg og innen rehab. Dermed er våtrom blitt en vesentlig del av arbeidslivet for 53-åringen. 
- Jeg har god innsikt  i sertifisering av produkter, tekniske godkjenninger og ulike våtromssystemer og har i mange år hatt tette dialog med de utførende, de som faktisk bygger badene.  Jeg fikk også tilgang til en unik kompetanse i Sintef Byggforsk, som jeg hadde stor nytte av i Obos Prosjekt, og som jeg nå tar med meg inn i Fagrådet for våtrom., sier Hellstrand.

Bildet: Lekkasjer er et vanlig problem i mange norske bad. Det skyldes i mange tilfeller dårlig håndverk. Foto: FFV.

Våtromsnormen en viktig

- Jeg har ikke bare jobbet med de store aktørene. De fleste våtromsbedriftene i Norge er forholdvis små enheter, og på min 100 dagers plan er dialog med de mindre bedriftene høyt på agendaen, men jeg vil også snakke med de større entreprenørene. BVN er først og fremst en unik kompetansestøtte for bransjen. Det er helt avgjørende at det er et tydelig etablert fagmiljø på dette tverrfaglige området som kalles våtrom. Det er viktig at vi utvikler denne normen videre og samtidig gjør det enklere for de som jobber med våtrom, enten de er utførende, rådgivere eller kontrollører. Det er viktig at de ulike aktørene har et tydelig hjelpemiddel å lene seg på, sier den ferske FFV-lederen. 

LES OGSÅ: Gir seg ikke i kampen mot vannskader

Sunn fornuft satt i system

Hellstrand tilbakeviser at Våtromsnormen er både fordyrende og komplisert å følge og derfor velges bort av de store entreprenørselskapene til fordel for TEK17.
- Dette er en velkjent misforståelse. Etter mange år på byggherresiden har jeg stilt krav om å bruke våtromsnormen, enten det handler om nybygg eller rehab. Jeg mener bestemt at normen på ingen måte fordyrer et våtromsprosjekt. Etter min mening er normen sunn fornuft satt i system. Misforståelsen oppstår ofte fordi enkelte aktører i bransjen rett og slett ikke har satt seg inn i normen. Som leder av Fagrådet ønsker jeg å fokusere sterkt på hvor enkelt man kan bruke normen i selve prosjekteringen også, og ikke minst løfte frem hvor bra den er i forhold til å dokumentere fagmessig utførelse, også sett i lys av den nye avhendingsloven som ble innført fra 1.januar i år, sier han.

Skal være enkel å bruke

- Jeg registerer at enkelte aktører problematiserer bruk av BVN, men når disse blir utfordret på det reelle innholdet i normen innser de ofte at de har tatt feil. Når det er sagt må Fagrådet ha fokus  på  mulige forenklinger slik at det blir enda  enklere å bruke normen i den praktiske hverdagen. Når vi spør om å få se produksjonsunderlaget for et plassbygd bad er det mange som ikke kan vise fram mer enn selve plantegningen. Her tror jeg Fagrådet må utvikle noen tjenester også til de store aktørene. Et eksempel her er å tilby en prosjektgjennomgang i forbindelse med oppstart av store prosjekter, inkludert gjennomarbeidede sjekklister som sikrer god kvalitet. Vi ønsker å være en støttespiller for å minske risikoen for alle involverte. Dersom det er BVN-bedrifter som bryter forutsetningene for å være en våtromsbedrift måvi sørge for ryddighet i vår egen medlemsmasse. Vi kan ikke leve med misbruk av logoen, da det går utover de seriøse. Jeg mener FFV har gode systemer på dette området. Dersom vi skal tilby flere tjenester og samtidig ivareta våre medlemsorganisasjoners interesser, må vi på sikt også bygge en større organisasjon, sier Hellstrand videre.

Varierende kvalitet

- Fagrådet skal fortsatt også stå til tjeneste for sluttbrukerne. Vi har et mål om å bli enda mer synlig for de som bestiller et våtrom. Vi ønsker selvsagt at kundene skal bestille et BVN-bad fra en godkjent våtromsbedrift. Derfor er det viktig at vi øker bestillerkompetansen. Informasjon utad i markedet må derfor legges til rette også for sluttbrukerne. Her kan det bli aktuelt med et eget kursopplegg, eventuelt også digitalt.  BVN gir verdi både for kjøper og utførende leddet. Jeg mener dessuten at både utbyggere, arkitekter, rådgivere og totalentreprenører har en viss naivitet når det gjelder baderomskabiner.  Kabinene skal ha en Sintef-basert teknisk godkjenning  eller en annen dokumentasjon på at de kan bygges inn i norske bygg.  Teknisk godkjenning fra Sintef er basert på at den kabinen som ble testet faktisk holdt vann. Dessverre erfarer vi at enkelte bestillere av bad har begrenset grad av bestillerkompetanse. Dermed kan leverandøren levere en  «annen» kabin, en  den som godkjenningen er basert på. Prefabrikkerte baderom kan derfor variere betydelig i kvalitet. Det er en rekke detaljer man må være oppmerksom på når man bestiller en kabin, understreker Hellstrand. 

Bildet: Cato Ove Karlsen,(t.v) som har ledet fagrådet de siste 10 årene, og mener Vidar Hellstrand er rett mann til å utvikle FFV videre. Foto: Odd Borgestrand

«Fabrikkfølelse»

 Det er ikke uvanlig med tilbakemeldinger i bransjen om at folk kan  få en «fabrikkfølelse» når man går inn i enkelte typer  prefabrikkert bad.  Jeg har  nå registrert at det er flere utbyggere som i sin markedsføring av nye prosjekter understeker at badene er plassbygde. Jeg tenker at det er god plass til begge deler i bransjen, og er først fremst opptatt av gode baderom som er tørre over tid, og som oppleves som gode av brukerne både funskjonelt og estetisk, understreker han.       
Hellstrand mener det er viktig at også våtromsbedriftene blir seg enda mer bevisst på miljøaspektet og bærekraft i sine prosjekter. Dette inkluderer bevissthet vedrørende blant annet EPD’er for våtromsprodukter. Hellstrand vil derfor invitere bransjen til å starte et prosjekt hvor vi  ser på klimagassberegninger relatert til både plassbygde og prefabrikkerte våtrom. Vi er nødt til å gå fra synsing til å ha kunnskap for beslutningstakere i foskjellge typer prosjekter. Her ønsker FFV å være en pådriver og kommer til å ta kontakt med bransje aktører snarlig , sier han

Viktig med faglig samarbeid

Fagrådet for våtrom skal først og fremst være et faglig kompetanse miljø. Inkludert i dette er begreper som serviceorganisasjon og forbrukerkontor. 
- Vi skal bidra til økt faglig kompetanse i alle ledd, og være   unike når det gjelder  tverrfaglig fagkompetanse. Vi er nå inne i et generasjonsskifte også innen våtrom, og vi må sikre god kompetanseoverføring til den nye generasjonen som er på vei inn. Derfor er det uhyre viktig med et nært samarbeid med andre foreninger og organisasjoner i byggenæringen, sier Hellstrand.  
Våtromsdagene, som arrangeres hvert andre år,  anser Vidar Hellstrand som et viktig arrangement. Etter to år med pandemi håper han at det i løpet av høsten blir mulig å samles fysisk et sted i Norge. Tid og sted for dette arrangementet er foreløpig ikke fastsatt, men ambisjonen er et stort og spennende arrangement med mange relevante temaer, slår han fast.
Det er medlemsorganisasjonene som står som formelle eiere av Fagrådet for våtrom. Her finner vi VA og VVS produsentene, EBA(Entreprenørforeningen Bygg og anlegg). Huseierne, Malermestrenes Landsforbund, FBA (Faggruppen for bygg og anlegg), Norsk takst, RIF (Rådgivende Ingeniørers forening), NBKF (Norsk Byggkeramikkforening, Rørentreprenørene Norge og Maling & Lakkindustriens Forbund. 

Lang forlovelsestid

53-åringen er i dag bosatt på Kalbakken i Oslo. Han er samboer, har en datter på 28 og en sønn på 23 år. Ringen på høyre hånd er forlovelsesring fra juni 1994. Trolig er han blant de her i landet med lengst forlovelsestid. 
- Fortsatt er han usikker på om det blir noe giftemål. Dato er i hvert fall ikke bestemt, sier han med et forsiktig smil.
På fritiden er Hellstrand en aktiv «naturist». Han vokste opp rett ved alpinanlegget Varingskollen og er derfor fortsatt en meget habil slalåmkjører. Nå er det randonee som topper ønskelista på vinterstid. For de som er ukjent med denne aktiviteten forklarer leksikonet at ordet «randonee» er fransk og betyr å gå på fjelltur. Du går på ski opp til fjelltoppen, for så å kjøre ned – altså topptur på ski, rett og slett. Stadig flere prøver det, interessen for randonee har skutt i været de siste årene. 

- Det handler om livskvalitet

I snøfattige måneder er det terrengsykling som topper fritidslista, enten det er stier i Lillomarka, i Trysilfjella eller ved hytta i Engerdal. Den store drømmen er sykling i alpene. Så langt har han realisert topptur opp Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, på 5895 meters høyde.  Her var det flere kolleger fra OBOS Prosjekt med  venner som deltok. Selv tok han med junior på denne spesielle ekspedisjonen. Kanskje blir det en tur til Himalaya også. Vidar er også en habil amatørfotograf og likerå ta bilder og videosnutter fra egne- og familiens opplevelser. Fluefiske er også blant de nye hobbiene.  
- Det er et privilegium å ha sine egne hobbyer. For meg handler det om livskvalitet. Jeg skal ikke bli sofasliter i godt voksen alder. Det er viktig å utfordre seg selv også på fritiden, og når jeg har vært heldig å få med sønnen min på en del av mine interesser er det ekstra gøy, sier han avslutningsvis.

Bildet: Vidar Hellstrand er en aktiv bruker av naturen. Her på en av sine mange skiturer. Foto: Privat

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår