- Vi har ikke råd til venstrehåndsarbeid

 
- Vi har ikke råd til venstrehåndsarbeidBildet: : Det handler om nøyaktighet når en sveis skal utføres. Her er det ekstrudersveising av grenrør til trykkløst system som sveises av Martin Ekelund-Waale. Foto: Odd Borgestrand
- Som nyutdannet plastsveiser ble jeg sjokkert over manglende kompetanse innen PE-sveising. Det er uholdbart at et ukeskurs er alt som trengs for å sveise et ledningsnett som skal holde vann i minst 100 år.

Av Odd Borgestrand

Det sier 27-åringen Martin Ekelund-Waale, som er daglig leder i WG Plastsveis AS i Holmestrand. Han har fagbrev som plastmekaniker, med læretid i produksjonsarbeid og sveising i tillegg til praktisk erfaring. 

Feil kan unngås

I april 2020 bestemte han seg for å danne eget selskap sammen med sin kollega Jøran Glittum. Martin mener kompetansen på sveising må heves for å sikre et trygt ledningsnett.
- Vi kan ikke gamble med folks helse på den måten jeg har sett eksempler på. Vi skal sørge for at alle får trygt og rent drikkevann i kranene sine, og da må også sveisejobben gjøres skikkelig. Det er på høy tid med en uavhengig tredjepartskontroll som er fysisk til stede ute på anleggene før ledningen forsvinner under bakken for godt, sier han til VVS aktuelt.
Han mener ikke at alle skal ha fire års utdanning for å gjøre en god jobb som sveiser, men det bør være et praksis- og oppfølgingskrav av nysertifiserte sveisere. På denne måten blir feil oppdaget tidlig og feil på nyanlegg reduseres.

Spesialisering på å sveise PE

- I vårt firma har vi valgt å spesialisere oss på sveising av PE. Dette er et «rent» materiale å jobbe med, i hvert fall sammenlignet med stål. Her er det ikke behov for masker. Det eneste vi trenger er vernebriller. Vi slipper farlige gasser, renholdet er enkelt og vi har hele tiden full kontroll på arbeidsmiljøet rundt oss. Sammen med våre kunder skreddersyr vi de produktene som trengs for de ulike jobbene. Det ble noen omveier før jeg bestemte meg for å satse som plastsveiser. Jeg var innom både bygg og anlegg, service og samferdsel før jeg landet på teknikk og industriell produksjon (TIP), der vi får grunnopplæring iblant annet sveising og dreiing. Fagbrev som plastmekaniker oppnådde jeg ved å gå to år på Hjalmar Johansen videregående skole og deretter to år som lærling, forteller den unge bedriftslederen.

Spesielt oppdrag

Majoriteten av arbeidsoppgavene er innenfor norsk vannbransje. Et av de mest spesielle oppdragene foreløpig er spesialbokser i PE-plast for Norges geologiske undersøkelser, NGU. Boksene skulle huse sensorer for vibrasjonsmålinger under nye E-18 i Sandvika. Et av de store oppdragene på referanselista er speilsveising av en 1000 mm PE-ledning i Arendal. Total lengde på strekket var på 3,6 kilometer, og er en viktig del av den nye hovedvannledningen til Arendal kommune. Sveising av PE-rør kan i utgangspunktet se enkelt ut, men det krever erfaring. Sveiserne står ofte ute under skiftende værforhold og skal håndtere regn og vind, varm og kald luft og søle.
- Jeg har møtt sveisere som har benyttet feil metoder i mange år og som har gravd ned trykkledninger som er dømt til et liv med lekkasjer, mener han. 

Glad for tøffe kommunale krav

- Ekstruder er ikke beregnet for trykkledninger. Det betyr at det ligger noen «lekkasjebomber» rundt omkring i landet. Det er vibrasjoner i en trykkledning, og en ekstrudersveis er ikke god nok over tid. Da er det speilsveis eller elektromuffe som gjelder. Sveiseprosedyren må også gjennomføres «etter boka» for å holde i 100 år, understreker han.
Han er glad for de tøffe kravene flere store kommuner har satt for sveiseoperatører og hvilke metoder som skal benyttes på de ulike oppdragene. Oslo kommune er etter hans oppfatning en foregangskommune innen sveising. Her må det sendes inn dokumentasjon med operatørbevis og denne kommunen forlanger også prøvesveiser utført av de som skal på anlegget. 
- Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste ved å sette en sveiser med et ukeskurs til sveising ute på et prosjekt. Vi må sikre at nye og uerfarne sveisere blir fulgt opp med råd og veiledning over tid før de slipper til på egenhånd, slår 27-åringen fast.

Lange lengder krever erfaring

- Tid er alltid en utfordring. Jo større rør jo lengre sveisetid. Det nytter ikke å gå på akkord med tida. Vi ser at mange entreprenører og ledningseiere bestiller rørlengder opp mot 20 meter for å redusere antallet skjøter. Med så lange lengder øker også vekten, og dermed er det viktig at håndteringen av rørene skjer på en skånsom måte, både for rør og sveisere. God kommunikasjon med gravemaskinføreren er også helt avgjørende. Med store dimensjoner er det også større speil og større høvel. Det må man ta hensyn til i arbeidshverdagen. Jobben må gjøres hundre prosent også når det gjelder tilpasninger og skreddersøm.

- I forbindelse med styrt boring kan det noen ganger skje at ledningen må føres fram noe dypere enn først beregnet, og da blir det nødvendig med tilpasninger inn mot allerede etablerte kummer. Da er PE-materialet flott å jobbe med. Her handler det om nøyaktighet fra innmåling til ferdig montert slag, sier Martin Ekelund-Waale i det han gjør seg klar for en krevende sveisejobb i Drammen.

Bildet: Martin Ekelund-Waale (t.h.) og hans kollega Jøran Glittum i WG-Plastsveis AS, mener kompetansen på sveising av vann- og avløpsrør må heves betraktelig dersom rørene i bakken skal holde i 100 år. Foto: Odd Borgestrand

Bildet: Sveising av PE-rør kan i utgangspunktet se enkelt ut, men det krever erfaring. Sveiserne står ofte ute under skiftende værforhold og skal håndtere regn og vind, varm og kald luft og søle. Foto: Odd Borgestrand

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår