Vil omdanne jordvarme til fjernvarme

 
Vil omdanne jordvarme til fjernvarmeIllustrasjonsbilde: Det blir ingen lokal forurensning, ingen støy og ingen lukt av råtne egg (slik det er i Den blå lagune) når et geotermisk anlegg først er oppe og går. Foto: Getty Images
DANMARK: Jordvarme - og muligheten for å omdanne jordvarme til fjernvarme - skal nå utredes nærmere av Innargi, i en rammeavtale med Vestforbrænding.

Ingen som har besøkt Den blå lagune på Island kan tvile på at det er varmt inne i jordkloden. Men det blir ingen lokal forurensning, ingen støy og ingen lukt av råtne egg (slik det er i Den blå lagune) når et geotermisk anlegg først er oppe og går. Det lover Innargi, som skal undersøke mulighetene for geotermisk fjernvarme i Vestforbrændings forsyningsområde.

Avtalen er et ledd i arbeidet med å realisere Vestforbrændings plan for at 30.000 boliger i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal skal legges om fra olje- og gassforsyning til grønn fjernvarme.

- Betydelig potensial

Partene må frem til utgangen av 2024 analysere undergrunnen samt dagens og fremtidige fjernvarmenett for å kartlegge hvor geotermisk best kan integreres i nettet i samspill med Vestforbrændings øvrige varmekilder, melder dagensbyggeri.dk

– Vi anslår at geotermisk energi har et betydelig potensial som ny fornybar energikilde i Storkøbenhavn. De nye, energieffektive fjernvarmenettene som Vestforbrænding etablerer betyr en svært effektiv bruk av geotermisk energi, fordi temperaturene som undergrunnen kan levere spiller perfekt sammen med de lavere temperaturene som brukes i moderne fjernvarmenett, sier administrerende direktør i Innargi, Samir Abboud.

Uavhengig av sol og vind

Jordvarme er en svært klimavennlig varmekilde for fjernvarme. Når pumpene i de geotermiske systemene drives av fornybar energi fra sol eller vind, er geotermisk energi ikke bare CO2-nøytral, men slipper heller ikke ut andre skadelige partikler. Og da er jordvarmekilden alltid tilgjengelig – også når solen ikke skinner og vinden ikke blåser.

– Vi vil trenge mye mer grønn fjernvarme i fremtiden, og her passer jordvarme perfekt inn. Den umiddelbare vurderingen er at vi vil trenge inntil tre geotermiske anlegg med en samlet effekt på 55 MW, men dersom prisen er konkurransedyktig kan vi trolig fase inn inntil 100 MW geotermisk, sier administrerende direktør i Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel.

Supplerende varmekilde

Han legger til at Vestforbrænding, som både er et avfallsselskap og leverer fjernvarme og strøm, vil bruke jordvarme som supplerende varmekilde sammen med overskuddsvarme, utnyttelse av CO2-fangst og varmepumper.

Går alt etter planen, kan Vestforbrændning nesten doble varmeleveransene og gjøre nettet til et av de største i Danmark.

(KILDE: Dagens Byggeri)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår