- Bærekraftige løsninger lønner seg

 
- Bærekraftige løsninger lønner segBildet: Bildet: God stemning under VVPs Toppledersamling i Oslo. Fra venstre administrerende direktør i Ahlsell Norge AS, Runar Hansesætre, sammen med assisterende daglig leder i VVP, Anne Dahl Øiseth og daglig leder i VVP,Terje Røising. Foto: Odd Borgestrand
VVPs TOPPLEDERKONFERANSE: - Det hevdes at ingen har vært villig til å betale for bærekraftige løsninger, men dette har endret seg de siste årene.

Av Odd Borgestrand

Det fortalte administrende direktør i Ahlsell Norge AS, Runar Hansesætre, under VVPs Toppledersamling i Oslo. Kundekravene og tempoet har økt betydelig. Ahlsell har redusert sine fotavtrykk på 85 prosent sammenlignet med situasjonen for fire år siden. Investeringene i grønn transport har kostet Ahlsell 30-40 millioner kroner, og dette har vært en viktig og nødvendig investering. 

Takket være denne investeringen har selskapet vunnet flere store kontrakter. Nytt logistikksenter er nå under oppføring i Norge, og det investeres mye i salgskanalene og i bærekraft. Ahlsell skal redusere sitt direkte fotavtrykk med 75 prosent innen 2030. Målet er nullutslipp innen 2045. Ahlsell forventer å omsette for nesten 10 milliarder i Norge i år.

Ombruksambisjon

Hansesætre er glad over at mange av de store norske kommunene har høy ambisjon på ombruk. 

- Dette er en stor mulighet for vår bransje til å vinne fram i offentlig sektor. Produkter som har lang holdbarhet gir ny dimensjon for bransjen vår, mente han.

Ahlsell har også et sterkt fokus på ombruk, og har startet et eget pilotprosjekt nettopp for ombruk og gode returordninger. Han oppfordret til felles økt fokus på bærekraft. Han mente markedet er opptatt av en digital, grønn og sirkulær framtid for VA- og VVS verdikjeden. - På dette området må bransjen innfri, sa han.

- Dermed er bransjen på en endringsreise. Marginene kan økes ved satse på utvidet levetid. Det innebærer fokus på ombruk og gjenbruk, utleie og midlertidig bruk, resalg, retur og resertifisering og bedring på reparasjoner og reservedeler. Med dette fokuset kan vi skape et mer bærekraftig samfunn, der etisk handel også er en del av det totale bildet, sa Ahlsell-sjefen.

Stort dokumentasjonsbehov

Innkjøpsansvarlig Geir Nygård i Assemblin Caverion trakk fram behovet for dokumentasjon av alle leveranser, inkludert EPDer.  Konsernet betegner seg som nord-Europas største tekniske leverandør med en omsetning på 40 milliarder kroner fordelt på ni land.  De to selskapene Assemblin og Caverion jobber nå fram en felles bedriftskultur med drøye 3000 medarbeidere og en omsetning på 6,3 milliarder i Norge.

Nygård mener bransjen har vært styrt og kontrollert av grossister og med manglende dialog med aktørene i bransjen.

- Det har vært liten grad av kravsetting fra kundene. Det har også vært liten grad av innovasjon. Samhandlingen har rett og slett vært ineffektiv.  Norske rørleggere har i liten grad vært effektive i sin arbeidshverdag, hevdet han. Han la imidletid raskt til at dette har endret seg i positiv retning de siste årene.

- VVS-bransjen er prisdriver

- Kravene til digitalisering og produktdata er godt på vei. Fortsatt er det en viss famlende framferd i den digitale verden. Vi har fortsatt et stort effektivseringspotensial. For å lage nøyaktige utslippsregnskap for produkter og løsninger er det sterkt behov for flere EPDer for tekniske løsninger, mente Nygård. 

- En av de største utfordringene er at VVS-bransjen er prisdriver. Det er vanskelig å forklare hvorfor prisøkningen på VVS er så mye høyere enn andre bransjer innen bygg- og anleggsbransjen, sa Nygård.

Nygårds innlegg viste at Assemblin Caverion også har sterkt fokus på bærekraft og ombruk. Han mente alle bør drive aktiv bevisstgjøring og kompetansetiltak knytt til taksenomien, sa mannen som har vært organisasjonen de siste 23 årene. 

Viktig med åpenhet

Administrerende direktør Mariann Wætnes Røiseland i Rørentreprenørene Norge konsentrerte seg i stor grad om åpenhetloven som kom i Norge i 2021. Til trosss for at Rørnorge var skeptisk til innføring av åpenhetsloven i 2021 mente Røiseland at dette er en viktig lov som de største bedriftene skal etterfølge. 

- Åpenhetsloven skal fremme virksomheters respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, samt sikre allmenheten tilgang på informasjon. Loven pålegger blant annet virksomhetene en informasjonsplikt og en plikt til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger som skal redegjøres for i en rapport som legges frem. Dette gjelder spesielt materialleveransene der opprinnelsesland og verdikjede skal være tilgjengelig. På den måten kan bransjen unngå det som betegnes som risikoprodukter, spesielt stålprodukter, sa Wætnes Røiseland.

Bildet: Til trosss for at Rørnorge var skeptisk til innføring av åpenhetsloven i 2021 mente administrerende direktør Mariann Wætnes Røiseland at dette er en viktig lov som de største bedriftene skal etterfølge.  Foto: Odd Borgestrand

Røiseland mener åpenhet vil bidra til en bedre verden også for rørbransjen

- Rørentreprenørene Norge representerer bransjen i møte med politikerne. Med sine 630 medlemsbedrifter representerer Rørnorge om lag halvparten av den samlede omsetning i bransjen. Det grønne skiftet er avhengig av bærekraftige løsninger og god rekruttering til rørbransjen, sa Røiseland.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår