God timing for bygningsdirektivet

 
07.11.06: Norge sliter med inneklimarelaterte problemer beregnet til 12 milliarder kroner. Bransje leverer løsninger for mellom fire og seks milliarder kroner. Hvis vi kunne fått til en reduksjon av kostnadene, burde dette ha stor samfunnsøkonomisk effekt.
07.11.06: Norge sliter med inneklimarelaterte problemer beregnet til 12 milliarder kroner. Bransje leverer løsninger for mellom fire og seks milliarder kroner. Hvis vi kunne fått til en reduksjon av kostnadene, burde dette ha stor samfunnsøkonomisk effekt.



Av Jan Kalvik 

- Med det nye EU-direktivet går vi spennende tider i møte. Jeg har spesielt tro på energidirektivet, dette vil stille krav til oss som bransje. Det gir oss muligheten til å levere gode ventilasjonsanlegg i tiden fremover, sier Jan Seljesæter, markedssjef inneklimaprodukter.

Fornuftig
Hvis kravet blir vedtatt vil dette sannsynligvis utelukke alt annet en balansert ventilasjon. Og det er det eneste fornuftige.

- Bygningsdirektivet vil kunne få stor betydning for bransjens anseelse. På bakgrunn av direktivet kan vi heve bransjens status siden de dårligste løsningene vil bli borte, påpeker Seljesæter. Han viser til at det nå kommer nye robuste funksjonelle og løsninger som vil bety et bedre inneklima.

- Disse nye komplette løsninger kommer samtidig som kravene, med energidirektivet i spissen, øker. Vi vil si at det er god timing på bygningsdirektivet 

Gode løsninger finnes
Ventilasjon og kjøling har alltid vært et tema som har opptatt folk. På Knossos var det etter datidens standard relativt avanserte og funksjonelle løsninger. I husmorbøker fra 1900-tallet ble det fokusert på hvor viktig det var for helsen å lufte riktig. Den gangen måtte man bruke naturen for å få inn frisk luft, nå finnes det gode løsninger som kan gi optimalt inneklima i ethvert bygg, uansett hvor dette måtte være lokalisert. 

Samspillet
- Det som blir stadig viktigere er å ta hensyn til inneklimaet så tidlig som mulig i prosessen, enten det skal bygges nytt eller rehabiliteres, påpeker Seljesæter.

Her spiller arkitekten en nøkkelrolle, men det er også av avgjørende betydning at han eller hun er klar over alle de nye mulighetene som finnes – ikke minst når det gjelder nye støysvake aggregater og desentralisert ventilasjon.

- Det er vår oppgave å informere dem, vi kan ikke lene oss tilbake og tro at de vet alt til enhver tid. Arkitekten må ha informasjon, og vi må informere. Ved å ha en agenda fra dag 1 kan den tverrfaglige kompetansen styrkes slik at sluttresultatet blir best mulig, påpeker Seljesæter.  

Positiv påvirkning
Det er en tung og vangsiktig prosess for å påvirke myndigheter og plan og bygningsloven. NVEF arbeider med dette, og står sentralt i arbeidet med aktiv positiv påvirkning overfor mange forskjellige aktører. Daglig leder Mats Eriksson er en meget aktiv mann som til tross for beskjedne ressurser klarer å få ut mye god informasjon, og står på overfor myndigheter og andre aktører, også innen BNL, for å øke forståelsen for ventilasjonsfaget. Og hvor viktig dette er både for byggets brukere, energiforbruket og det totale miljøet. 

Dårlige løsninger
Historisk har produksjon vært et punkt hvor man kunne rasjonalisere de siste 15 årene. Maskinene har blitt bedre, men produktene blir ikke så mye rimeligere.

Det kommer en anbefaling fra myndighetene, disse tilpasses til prosjektet. Så kommer det en anbefaling fra rådgiveren, før en entreprenør går i gang. Noen gang foreslås det løsninger som ikke er gode nok, men de er rimeligere. Som for eksempel på skoler hvor det installeres ventilasjonsanlegg som er så dyr i bruk at brukerne rett og slett må slå av for å spare penger. Slike uheldige løsninger gagner ingen, det gir bransjen et dårlig renommé. Det blir billigere å bygge, mens regningen for bruken veltes over på byggets brukere.
 
På rett vei
- Bygningsdirektivet er viktig for hele bransjen, nå vil det bli bedre muligheter for å levere gode anlegg som sluttbrukeren blir fornøyd med. Det er ingen god vei å fortsette å spare på investeringer mens sluttbrukeren må lide. Vi skal i en bedre retning, og jeg har stor tro på at bransjen nå står ved et veiskille, mener Seljesæter.

Mulighetene, teknologien og løsningene er på plass. Swegon ligger langt fremme når det gjelder å ventilere der det er behov.

- Desentralisert ventilasjon er en løsning som passer for fremtiden, svære hus med ett svært aggregat er på vei til å bli historie, påpeker Seljesæter. 

Desentralisert ventilasjon
- Mindre aggregater på flere steder kombinert med flere sensorer øker effektiviteten. Ved å planlegge riktig kan ethvert bygg klargjøres for mer moderne løsninger som gir fleksibilitet. Dette kan bygges fra starten. På rehab er dette også mulig, desentralisert ventilasjon, og bruk av flere men mindre anlegg er et økonomisk alternativ byggherren kan spare store penger på.

Ved for eksempel å sette inn et eget aggregat i føringsveien kan det frigjøres store arealer både i loft og kjeller. Man oppnår en bedre og rimeligere totalløsning. 

- Det brukes også mindre energi når dette behovsstyres, dette gjør man nettopp for å nyttiggjøre seg den energien man trenger der man trenger den. Nye digitale systemer gjør dette mulig. Vi får løsninger som er rimeligere i bruk, mulighetene finnes, utviklingen har kommet så langt at det fremste vår bransje kan tilby er langt mye bedre enn hva som var tilgjengelig bare for få år tilbake. 

Bedre arealutnyttelse
Harald Vidnes, teknisk sjef aggregater, sier at Swegon har gjort en del riktig på salg av desentralisert ventilasjon. Bakgrunnen for suksessen er at de har utviklet kompakte stillegående aggregater. Nå får man en høy grad av fleksibilitet for utbygger, det spares arealer, ventilasjonsentreprisen blir ikke biligere, men man kan får flere m2 for utleie/bruk..

Ved å velge desentralisert ventilasjon på Helsfyr Panorama, et aggregat pr. etg. fikk man frigjort tekniske arealer til utleielokaler. Man kunne altså leie ut teknisk rom på ”tak” som byens mest attraktive kontorer og tekniske rom i kjeller ble hardt tiltrengte garasjeplasser.

For en liten merkostnad til innredningen, fikk man økt de årlige leieinntektene med millioner.Ventilasjonsbransjen må tenke mer på helheten, da nettopp ventilasjon har stor betydning for trivselen til brukerne, samt har stor påvirkning av kostnadene for utbygger.

”flere interessante artikler i VVS Aktuelt nr. 07.06 som nå er på vei ut til våre lesere”.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår