Hvilke regler gjelder for inneklima og luftkvalitet i næringsbygg?

 
Hvilke regler gjelder for inneklima og luftkvalitet i næringsbygg?Illustrasjonsbilde
KRONIKK: - Tenk deg at du er i et innestengt rom uten frisk luft – det føles ganske kvelende, ikke sant? Den tunge lufta er ikke bare ubehagelig, den betyr også at usynlige forurensende stoffer kan svirre rundt. Så hvordan kan du vite om luftkvaliteten er god nok?

Av Maria Sotberg, Kiona AS

Å ha et godt inneklima handler om mer enn bare temperaturkontroll og kan beskrives som å ha rikelig med "frisk luft" uten skadelige forurensninger.

Som arbeidsgiver eller byggforvalter er du ansvarlig for å sørge for et trygt miljø. Det betyr at du må følge regelverk om å beskytte helsen til ansatte, leietakere og besøkende.

Dette innebærer blant annet å sikre riktig luftkvalitet.

Hva er et godt inneklima?

Et sunt inneklima har frisk luft, passelig temperatur og ingen skadelig stråling. Inneluft er per definisjon forurenset luft utenfra. Tenk på det: Det vi puster inn er egentlig en blanding av uteluft og forurensende stoffer fra byggematerialer, mennesker, maskiner og andre ting som finnes innendørs. Med dagens godt isolerte bygg kan disse forurensningene henge igjen hvis det ikke finnes systemer for å fjerne dem. Derfor er et effektivt ventilasjonssystem kjernen i ethvert sunt inneklima.

Konsekvenser av dårlig innendørs luftkvalitet

Den vanligste årsaken til dårlig luftkvalitet er at bygget du befinner deg i, har et gammelt eller dårlig vedlikeholdt ventilasjonssystem.

Dårlig ventilasjon fanger opp forurensende stoffer som karbondioksid (CO₂), flyktige organiske forbindelser (VOC) og svevestøv, noe som er en helserisiko og som kan gi redusert produktivitet. På grunn av dette har EU, Verdens helseorganisasjon (WHO) og andre på både internasjonalt og regionalt nivå etablert ulike regler og forskrifter.

Krav til ventilasjon og luftkvalitet i næringsbygg:

Det stilles ulike krav til ventilasjon i bygg i ulike deler av verden. En generell regel er at ventilasjonen i bygget må tilpasses antall personer som oppholder seg der, forurensningsnivå og fuktighet i rommene. Forurensning i skadelige konsentrasjoner er forbudt, da dette kan være helsefarlig.

Husk at:

• Ulike rom kan kreve ulike typer ventilasjon, avhengig av hva rommet skal brukes til og hvor mange personer som oppholder seg der.

• Arbeidsrom og personalrom skal utformes og innredes slik at de har et tilfredsstillende klima med hensyn til temperatur, luftfuktighet, trekk og luftkvalitet.

• Luftkvaliteten i områder der folk oppholder seg, må ha et riktig oksygeninnhold.

• Ventilasjonssystemer må være utstyrt med feilvarsling, hvis det er nødvendig av hensyn til de ansattes helse.

• Underjordiske områder, der man har adgang, må ha god tilførsel av frisk luft.

Stort klimaanlegg

Illustrasjonsbilde: Et stort og effektivt klimaanlegg er viktig i bygget, og gir kjøling for å opprettholde et komfortabelt innemiljø. Foto: MYDAYcontent

Europeiske retningslinjer:

Det europeiske rammeverket, eller ventilasjonsretningslinjene, legger vekt på en helhetlig tilnærming. En viktig del av disse retningslinjene er spesifiseringen av minimume ventilasjonsmengder som er nødvendige for å opprettholde et sunt innemiljø. Retningslinjene foreslår for eksempel at næringsbygg skal ha en gjennomsnittlig ventilasjonskapasitet på 7 l/s per person pluss 0,7 l/s per m2 gulvareal, eller alternativt CO₂-konsentrasjoner på 900-1200 ppm, avhengig av persontetthet. (REHVA, 2023). 

ASHRAE Standard 62.1: En global målestokk

Selv om vi fokuserer på EU, er det ofte vanlig å referere til ASHRAE Standard 62.1, som fungerer som en målestokk internasjonalt. Denne standarden beskriver minimum ventilasjonsmengder i næringsbygg og foreslår at ventilasjonsmengden under opphold aldri skal være under 4 l/s per person. For å oppnå god luftkvalitet innendørs anbefaler ASHRAE at CO₂-konsentrasjonen skal være på eller under 1000 ppm i skoler og 800 ppm på kontorer. (ScienceDirect).

Hvordan vet du om luftkvaliteten er god nok? Hvordan kan du forbedre den?

For å oppfylle retningslinjene og sørge for tilstrekkelig frisk luft, bør du:

• Se etter områder uten naturlig ventilasjon (åpne vinduer, dører eller ventiler) eller mekanisk ventilasjon (vifter eller kanaler som fører luft inn utenfra).

• Identifiser områder som føles tett eller lukter vondt.

• Inspiser og vedlikehold HVAC-systemer regelmessig.

• Bruk luftkvalitetssensorer til å overvåke nivåene av CO₂, VOC og svevestøv. Mange av kundene våre bruker for eksempel Airthings-sensorer. (Ready-sertifisert utstyr).

Overvåking av CO₂-nivåer, VOC, svevestøv og luftfuktighet er viktig for god helse og produktivitet, samtidig som det sikrer at HVAC-systemet fungerer effektivt.  

Med riktige data vil du finne muligheter for forbedring. Mens trådløse sensorer bidrar til å løse kvalitetsproblemer, kan integrering av disse med en åpen programvare for byggautomasjon gi bedre innsikt i den generelle helsen til bygget – og luften vi puster inn. 

Vil du vite hvordan du kan bruke løsningene våre for å forbedre luftkvaliteten din?

(KILDE: KIONA AS)

Om Kiona-gruppen:

Kiona er et ledende SaaS-selskap med visjon om å påvirke kampen mot klimaendringer betydelig ved å tilby den mest innovative og kostnadseffektive proptech-plattformen på markedet. Med velprøvde løsninger for integrasjon og tilkobling hjelper Kiona kundene med å nå sine økonomiske og bærekraftige mål ved å digitalisere nye og gamle bygninger og deres varme-, kjøle-, ventilasjons- og kjølesystemer

Snakk med en av våre eksperter.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår