- Hvordan få flere unge inn i vannbransjen?
Publisert: 24 Okt 2023
Av William Bredberg, produkteier i Volue
Jeg heter William Bredberg. Jeg er svensk, har masterutdanning i miljø- og vannteknikk og jobber med avansert teknologi og utvikling av systemer for driftsstøtte og sanntidsdata på vann og avløp. Mine venner hjemme ler, og tror jeg jobber med “bajsvatten”. Det er absolutt sant, men er også litt problematisk. Her skal jeg si litt om hvorfor det kan være et problem, og hvordan vi i VA-Yngre mener vi kan få flere unge inn i vannbransjen.
(denne fagartikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no )
Vannbransjen står i dag overfor mange utfordringer. Ved forvaltning av samfunnskritisk infrastruktur må det også tenkes på bærekraft og motstandsdyktighet på alle nivåer. I de kommende årene trenger bransjen ikke bare flere fagarbeidere og ingeniører, men også ny kompetanse for å kunne møte nye krav. Vi trenger flere folk, og vi trenger folk med andre typer bakgrunn en den tradisjonelle i bransjen. Å få påfyll med ny kunnskap blir spesielt viktig når bransjen sliter med å rekruttere tilstrekkelig mye folk.
VA-Yngre viktig for rekruttering
Her har VA-Yngre en viktig og helt naturlig rolle. Vi i VA-Yngre er unge fagpersoner i bransjen, med fersk utdanning og liten avstand i alder og bakgrunn til de vi ønsker å rekruttere inn i bransjen. Mulig det er litt vel ubeskjedent, men hvem andre passer bedre til å jobbe for rekruttering til bransjen enn oss?
Les også: Fra elendighet til effektiv organisering av vann og avløp
Jeg fylte 30 tidligere i år. Kommer fra Lund, i Skåne i Sør-Sverige. Byen har et av de større universitetene i Sverige. Men det er ikke så kult å studere i byen man har vokst opp i, så jeg søkte meg til utdanning et annet sted da den tiden kom.
William Bredberg. Her på VA-Yngres årskonferanse i Bodø i 2023. (Foto: Jørn Søderholm)
Jeg jobbet litt etter videregående skole, blant annet i restaurant. Jeg visste ikke på det tidspunktet at jeg skulle jobbe i vannbransjen. Men jeg hadde noen klare tanker om at ingeniører løser problemer av alle slag, inkludert miljøproblemene vi står i.
Derfor kjentes det å ta en ingeniørutdannelse som en riktig vei. Jeg ville reise og studere samtidig, og flyttet derfor til Adelaide i Australia. Der bodde jeg i to og et halvt år, og studerte en retning som ble kalt Civil Engineering and Enviromental Management. Studietilbudet ble langt ned halvveis i løpet, og da valgte jeg å flytte hjem til Sverige igjen.
Ressurser, infrastruktur og teknikk i vannbransjen
På det tidspunktet hadde jeg for alvor fått smaken på å jobb med kombinasjonen av naturressurser, samfunnskritisk infrastruktur og teknikk. Det høres ut som vannbransjen, ikke sant? Jeg kom inn på sivilingeniørprogrammet i miljø og vannteknikk i Uppsala, og fullførte der. I løpet av tiden i Australia møtte jeg også kvinnen som senere ble min kone. Hun er norsk, fra Stavanger. Etter en tid i Sverige flyttet vi til Norge.
Les også: Vi må slippe fram de unge i vannbransjen
I begynnelsen av 2020 begynte jeg som konsulent i Volue. Her jobbet jeg for det meste med løsninger i driftsstøtte og datakonvertering som konsulent. De siste året har jeg jobbet i en rolle som produkteier på løsninger for driftsstøtte og sanntidsdata.
Det vil systemer som gjør det mulig å få inn data, og ikke minst kunne bruke informasjonen til noe. Det er en svært spennende side ved bransjen, der digitalisering, teknologi og fysisk infrastruktur møtes i noe som skal være mest mulig brukervennlig.
Digitale og fysiske verktøy
Digitalisering og teknologi var også en viktig motivasjon for å gå inn i VA-Yngre. Her møtes mange av de unge fagfolkene i bransjen. Flinke folk, som har et like naturlig forhold til digitale verktøy som de erfarne driftsfolkene har til fysiske verktøy og manuelle systemer.
(Foto: Volue)
– IWAs Digital Water Adoption Curve kan brukes for å beskrive bransjens digitale reise. Min jobb er å aktivt hjelpe bransjen opp gjennom å utvikle produkter og tjenester som kan forenkle og muliggjøre denne reisen, sier William Bredberg. (Klikk på bildet for å se større. Kilde: A Strategic Digital Transformation for the Water Industry (link til pdf))
Her er vi godt inne på én av de største hindringene for rekrutteringen til denne bransjen: Oppfatningen av hva det er. Det er så utrolig mye spennende som skjer i denne bransjen, som står i skarp kontrast til imaget mange utenfor fortsatt har.
Mine venner hjemme fleiper med at jeg har utdannet meg til “bajsvatten-ingenjör”, et ord jeg antar du forstår helt fint uten oversettelse. Etter at jeg har kunnet fortelle dem litt mer inngående hvordan ting egentlig er og konkret hva vi jobber i denne bransjen har jeg fått mange overraskede reaksjoner av typen “åh, er det sånn?”.
Teknologi og bæsj-vann
Jeg jobber med programvare, i grenselandet mellom IT og VA. Jeg jobber med maskinlæring og datainnsamling for en best mulig drift av vann- og avløpsanlegg.
Les også: Slik skal VA-produktene digitaliseres
Du, jeg og folk i andre roller og i andre ledd i verdikjeden jobber hardt med drift og utvikling av hver våre deler av den viktigste infrastrukturen vi har i samfunnet. Vi jobber med teknologiske verktøy og avanserte systemer helt på høyde med høystatusbransjer som luftfart, olje, energi og medisin.
Likevel tror folk på utsiden av bransjen at jeg jobber med bæsjevann. For ordens skyld: Jeg er ikke opptatt av meg selv her, men peker på dette som et eksempel på hva folk på utsiden av bransjen tror vi holder på med.
Vi trenger flinke folk i denne bransjen. Folk som graver, bygger, drifter og skrur ute. Men også folk som har lyst til å jobbe med AI og maskinlæring, konstruksjon, design, programvare, ledelse, politikk, mekanikk og elektronikk.
Vannbransjen trenger folk med ulike typer bakgrunn og kompetanse. (Foto: Jørn Søderholm)
Flere typer faglig bakgrunn
Klimaendringer, befolkningsvekst, miljømål og etterslep i fornyelse av infrastrukturen gjør en omstilling nødvendig. For å sikre samfunnets viktigste ressurs trenger bransjen vi flere med mange typer faglig bakgrunn. Det må jobbes med alt fra lekkasjesøk og renseteknikk til digitalisering og sikkerhet. Dette betyr at bransjen trenger ny kompetanse innenfor IT, automasjon, kjemi, geoteknikk, hydrologi og mye mer.
Les også: Digitalisering av kommunalteknikk får vi ikke til
Noen måter vi kan greie det på:
- Skape en attraktiv arbeidsplass der de yngre er aktive bidragsytere, og der man føler seg velkommen inn i varmen.
- La de yngre bruke fersk kunnskap om bærekraft fra utdanningsinstitusjonene. Mange velger VA-bransjen nettopp for å bidra til det grønne skiftet.
- La de yngre bidra til en digital omstilling i vannbransjen. Unge ser ikke digitalisering som en av mange trender vi skal tilpasse oss til, men en selvfølgelig nødvendighet.
- Gi yngre medarbeidere ansvar og sørge for at alle ansatte får nye utfordringer.
- Vannbransjen er trygg, men også spennende. Vi er en bransje med mange forskjellige fag og arbeidsoppgaver. Vi er en spesiell bransje der offentlige er særlig tett integrert med det private leverandørmarkedet.
Det er mye spennende som skjer i denne bransjen, som står i skarp kontrast til imaget mange utenfor fortsatt har. (Foto: Jørn Søderholm)
Oppdatert kunnskap
Her er det mye samspill og stort potensial for innovasjon. Men også et betydelig gap mellom muligheter og det som benyttes. VA-Yngre mener at de yngre i bransjen kan tette gapet gjennom å komme med fersk og oppdatert kunnskap. Vi mener også at de yngre vil utfordre bransjen til å tenke nytt. I tillegg til å være et faglig nettverk for unge i vannbransjen å utvikle seg, så ønsker VA-yngre nå også å satse på å bidra til økt rekruttering inn i vannbransjen.
VA-Yngres nye arbeidsutvalg i 2023. Fra venstre Charlotte Trovaag, Evelina Koltsova, Jørgen Alfredsen, Elisa Eggen, Grete Gjeset og William Bredberg. (Foto: VA-Yngre)
Dette skjer gjennom et samarbeid med Norsk Vann, der VA-yngres arbeidsutvalg og medlemmene bidrar i rekrutteringsaktiviteter. Målsetningen er å inspirere flere unge til å velge VA-fag og å få ny kompetanse inn i bransjen.
Rekruttering til vannbransjen
Over og under: Fra VA-Yngres årskonferanse i Bodø, våren 2023. (Foto: Jørn Søderholm)
VA-Yngre har nettopp rekruttering som et hovedmål spesifisert for perioden 2021-2024. Der har vi sagt at VA-Yngre skal:
- Bidra til økt rekruttering inn i vannbransjen.
- Være et faglig nettverk for unge i vannbransjen, der unge kan utvikle seg nasjonalt og internasjonalt.
- Være en sosial møteplass for unge i vannbransjen.
Vi har tidligere i år gjennomført flere tiltak.
Vi har holdt faglige presentasjoner på Oslo MET og Universitetet i Stavanger, der også elever fra videregående skoler har vært invitert.
Vi har snakket om vannbransjen på Natur og Ungdoms årskonferanse og NITOs Ung23-konferanse.
Vi har fortalt om en spennende bransje, og vi har også vist fram mulighetene i TranieeVANN.
Det har vært utrolig moro og interessant å se interessen, høre spørsmålene og være med i diskusjonene på disse stedene.
Samarbeid med utdanningssteder
VA-Yngres ambisjon er å sette opp slike sesjoner på årlig basis i samarbeid med flere utdanningsinstitusjoner. Vi tror det kan få flere til å se hvor mye spennende arbeidsoppgaver som finnes i bransjen, og for et fantastisk potensial bransjen har i årene som kommer.
Resultatene av tiltakene gjennomført til nå har gitt meg og alle andre i VA-Yngres arbeidsutvalg en ordentlig boost i lysten til å jobbe enda mer for rekruttering. Per dags dato er den jobben i full gang, og vi har mer aktiviteter planlagt til høsten og kommende år. Selv om morgendagen byr på mange utfordringer, finnes det mye håp.
Mange av de unge som jobber i vannbransjen er idealister som allerede er overbevist om hvor viktig det er å sikre VA-tjenester til alle innbyggere, nå og for fremtidige generasjoner. Vi i VA-yngres arbeidsutvalg gleder oss til morgendagen og å få flere ildsjeler til kolleger.
Slik får du mest mulig nytte av ung kompetanse
Til ledere i bedrifter som har unge fagfolk ansatt: Gratulerer, det er et godt valg. Noen velger å betrakte dem som en ren produksjonsressurs som skal produsere mest mulig, støver ned foran PC-en, ikke får særlig opplæring og ofte ikke blir brukt i konkurranser.
Her er noen tips til å få mest mulig ut av kompetansen de besitter.
- Unge er nøkkelen til digitalisering
- Gi dem mening
- Send dem på rekutteringsstevner
- Ta dem med i viktige avgjørelser
- La dem få spillerom til å benytte sin kompetanse
- Ta dem med som reisevenn på konferanser
- Forbered dem!
- Ta vare på dem
- Gjør du dette får du bedre og mer lojale fagfolk på laget. Bedriften får samtidig motiverte ambassadører som er bedre til å selge inn bedriften og bransjen til andre unge, og bidrar dermed ytterligere til å rekruttere andre unge til bedriften og bransjen.
Vi i VA-Yngre tar gjerne en prat om hvordan dette kan gjøres enda bedre.
(KILDE: Hallingplast.no)
-
Brødrene Dahl blir sølvpartner i Ingeborg-nettverket
- Som sølvpartner sikrer vi at at kjønnsbalanse er i fokus hos både oss, vårt konsern og søsterselskaper som vi også samarbeider tett med, sier Kjersti Andresen, HR Business Partner i Brødrene Dahl.
-
- Fortsetter kampen for innleiebedriftene
EFTA-domstolen har pekt på en rekke problemer med innleierestriksjonene på bemanningsforetak i 2023, og søksmålet går videre til Oslo tingrett.
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025
-
Spennende nyheter fra Dansani
PRODUKTNYHETER: Dansani, som i år feirer 40 år, lanserer nå spennende nyheter for baderommet i 2025-kolleksjonen sin.
-
Nord samles i RørNorge
NYTT OM NAVN: Rørbransjen i Nord-Norge, med 70 medlemsbedrifter fra Finnmark, Troms, og Nordland, samler seg nå under ledelse av Merete Larsen som avdelingsleder.
-
Samspill og jakt på VA-informasjon
HALLINGTREFF 2025: Det nærmer seg Hallingtreff 2025, og mye av innholdet på den tradisjonsrike VA-konferansen er klart.
-
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Bjørnafjorden
AKTUELLE PROSJEKTER: Bjørnafjorden kommune vil inngå parallell rammeavtale med inntil tre leverandører om løpende oppdrag innen rørleggertenester. Verdi: Inntil 10 millioner kroner.
-
- Vi satser nå enda mer strategisk og målrettet
Den norske energisektoren står foran betydelige endringer. Sweco satser nå sterkt på energiteknologi, der Eline Ingvild Olsen har fått fagansvar på området.
-
Oppfordrer Vg2-elever til å slippe løs kreativiten
For å rekruttere fremtidige rørleggerelever og styrke yrkesstatus og omdømme til rørfaget, har RørNorge, i samarbeid med Brødrene Dahl, lansert en spennende konkurranse for Vg2-elever.
-
Ny prosjektleder i FLOW Pluss Norge
NYTT OM NAVN: Raymond Bruås er ansatt som ny prosjektleder i FLOW Pluss Norge. Bruås startet i jobben 1. november og innehar en bred og ettertraktet kompetanse.
-
- Jeg fikk beskjed om å drite i NM
NM i RØRLEGGERFAGET: Lørdag ble trønderen Julie Forseth norgesmester i rørlegging og besto svenneprøve med karakteren Meget godt. Frem dit var det ingen dans på roser for nittenåringen fra Trøndelag.
-
- Jeg hadde absolutt ikke forventet å vinne
BYGG REIS DEG: Julie Forseth fra GK Norge AS Trøndelag vant NM i rørleggerfaget. Tredjeplassen i NM gikk til Theodor Hofstad, mens Andreas Støle ble nr. to.
-
Store på gjenbruk av avløpsrør
BYGG REIS DEG 2023: – Messa har vært helt grei for oss, selv om vi har registrert tomme stander i messehallen. Til tross for dette har vi hatt relativ god oppslutning om vår stand.
-
Støtter Kreftforeningen med rosa touch på badet
BYGG REIS DEG 2023: Mora armatur ønsker å auksjonere bort et lekkert, rosa badekar til et godt formål. Pengene som kommer inn vil uavkortet gå til Kreftforeningens «Rosa Sløyfe»-aksjon.
-
Vikingbad satser på trendfarger
BYGG REIS DEG 2023: Vikingbad, som er kjent for sine komplette baderomsløsninger, satser i år på trendfarger og nye møbelfronter.
-
Jakter svennebrev og NM-tittel
BYGG REIS DEG 2023: Det koker og syder under NM i rørleggerfaget på Lillestrøm. Å avlegge prøven på en scene krever full konsentrasjon samtidig som nervene må temmes etter beste evne.
Aktivitetskalender
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås. -
Snart braker det løs!
VA MESSENE 2024: Neste uke går startskuddet for VA Messene 2024, med premiere i Kristiansand. Få med deg en stor fagmesse og spennende foredrag! -
Kurs i uavhengig kontroll - våtrom
5. mars arrangeres kurs i uavhengig kontroll (SAK 10) - våtrom. Kurset er utviklet av Fagrådet for våtrom i samarbeid med Vinger Takst og Byggvurdering (VTB AS). Påmeldingsfrist er 29. februar
Aktuelle prosjekter
-
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Bjørnafjorden
AKTUELLE PROSJEKTER: Bjørnafjorden kommune vil inngå parallell rammeavtale med inntil tre leverandører om løpende oppdrag innen rørleggertenester. Verdi: Inntil 10 millioner kroner. -
Vil oppgradere studentbolig i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Styret i Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet, har vedtatt å oppgradere F-blokken på Hatleberg i Bergen. Problemer med dårlig inneklima har lenge vært en utfordring for studentene. -
Søker samspillsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: Harstad kommune innbyr til konkurranse om anskaffelse av samspillsentreprenør med rådgivere for nybygg/påbygg til eksisterende Bergsodden Sykehjem i Harstad. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Andøy kommune tilbyr rammeavtale på tverrfaglige rådgivningstjenester. Verdi: inntil 12 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på varmepumper
AKTUELLE PROSJEKTER: Tinn kommune tilbyr rammeavtale knyttet til leveranse, installasjon og vedlikehold av varmepumper. -
Tilbyr rammeavtale på ventilasjonstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Eigersund kommune innbyr til åpen anbudskonkurranse om rammeavtale knyttet til ventilasjonstjenester. -
Rammeavtale på leveranse av rørmateriell
AKTUELLE PROSJEKTER: Stavanger kommune tilbyr rammeavtale på leveranse av rørmateriell for rørleggere i egenregi. -
God respons på totalentreprise med samspill
AKTUELLE PROSJEKTER: Mange entreprenører ønsker å bygge det nye helse- og omsorgssenteret i Gran. Mandag 4. november var fristen for å levere tilbud i konkurransen. -
Tilbyr rammeavtale på velferdsteknologi
AKTUELLE PROSJEKTER: Alarmsentralen IKS tilbyr rammeavtale for levering av velferdsteknologi i 17 kommuner i Vestland fylke. -
Vil oppgradere teknisk anlegg ved Bamble helsehus
AKTUELLE PROSJEKTER: Bamble kommune utlyser konkurranse om levering av ny kjølemaskin/varmepumpe til Bamble helsehus. -
Bygger 96 nye leiligheter i Bergen sentrum
AKTUELLE PROSJEKTER: LAB Entreprenør AS, et selskap i AF Gruppen, har signert kontrakt med Nøstegaten 72-74 AS (OBOS Nye Hjem) for bygging av et nytt leilighetsprosjekt på Nøstet i Bergen sentrum. -
Multiconsult tildelt kontrakt for Hauglifjell vannbehandlingsanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Multiconsult Norge AS vinner kontrakt med Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS for forprosjektet med utvidelsen av Hauglifjell vannbehandlingsanlegg i Lillestrøm kommune. -
GK leverer ventilasjon til Fornebuporten og Flytårnet
AKTUELLE PROSJEKTER: GK er tildelt ventilasjonsentreprisen i forbindelse med byggingen av stasjonene Fornebuporten og Flytårnet på nye Fornebubanen. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Bardu kommune ønsker en rammeavtale på rørleggertjenester, inklusive service på varmepumper. Verdi: inntil 2.5 millioner kroner. -
Siste kontrakt for Fremmerholen inngått
AKTUELLE PROSJEKTER: Kontrakt med Busengdal om landleidningar og vegarbeid for Fremmerholen vassbehandlingsanlegg er inngått. Og med det er alle kontraktar signerte og innanfor budsjett. -
Ønsker ny automatikk for vannbehandling ved Råholt bad
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) søker leverandør til ny automatikk for vannbehandling ved Råholt bad i Eidsvoll kommune.
Bransjekommentar
-
- Slik ryker anboringsklammeret
FAGARTIKKEL: – Vi hadde noen uheldige erfaringer med PE anboringsklammer for et par år siden. Det ble avdekket i forbindelse med testing av prosedyresveis, der de rett og slett ikke besto, sier prosjektleder Lene Sparre Thunes i Porsgrunn kommune. -
- Staten må koordinere utbyggingen av vann og avløp
BRANSJEKOMMENTAR: Det trengs omfattende investeringer i vann og avløp i årene som kommer, og innbyggerne som må ta regningen i form av økte gebyrer. Oslo er et tydelig eksempel på dette – nå øker vannavgiftene med 30 prosent i 2025 og avløp med 6 prosent. -
- Vær proaktiv!
FAGARTIKKEL: - Vannlekkasje fra varmtvannsberedere er blant de ti vanligste årsakene til vannskader i Norge. Å være proaktiv kan bidra til å unngå omfattende skader og kostnader. -
Ny fabrikk resirkulerer gammel plast til nye rør
BRANSJEKOMMENTAR: - Nå tar Hallingplast AS for alvor skrittet inn i sirkulærøkonomien. 10 000 tonn gammel plast blir råstoff til nye produkter i en en ny fabrikk. Blir det gode, trygge rør av sånt? -
- Det er for få insentiver til å fremme innovasjon
BRANSJEKOMMENTAR: - Kan Direktoratet for Byggkvalitet, FG, miljøorganisasjonene og andre premissgivere i større grad bidra til å fremme innovasjon i VVS markedet? -
Ny kvartalsrapport fra Byggfakta
Byggfakta sin nyeste kvartalsrapport, Pipeline Q3 2024, gir en detaljert gjennomgang av igangsettingstallene for tredje kvartal 2024 med innsikt i planene for Q4. -
- Tilrettelegger vi for reell konkurranse og utvikling?
BRANSJEKOMMENTAR: - Norge kan til tider fremstå som et mer lukket marked, hvor enkelte leverandører har en dominerende posisjon. -
Pusse opp bad eller rehabilitere VVS i borettslaget?
FAGARTIKKEL: Skal borettslaget eller sameiet ditt rehabilitere rør eller pusse opp badene? Da er det viktig å vite hvilke tiltak som krever søknad, hva som trenger årsmøtevedtak, og hvilke avtaler dere bør inngå med håndverkere. -
Hvordan få stabil innetemperatur i næringsbygg?
BRANSJEKOMMENTAR: Det er for varmt, for kaldt, luften er «tung», du blir trett, eller det trekker i nakken. Klagelisten kan fort bli lang når været skifter og varme- og kjøleanlegget i bygget ikke helt henger med. -
Universell utforming – detaljene som teller
FAGARTIKKEL: God universell utforming handler om å forstå brukerne og sette seg inn i behovene de har. -
- Vi kan ikke bare bygge oss ut av strømkrisen
KRONIKK: - Å bygge nye fornybare energikilder er viktig, men det strekker ikke til uten at vi får kontroll på forbruket vårt. Når EUs Fornybardirektiv nå igjen er aktuelt, bør energieffektivisering på agendaen. -
- Revidert energimerkeordning må komme på plass
BRANSJEKOMMENTAR: - Revisjon av Energimerkeforskriften er endelig ute på høring. Energimerket har blitt viktigere enn før fordi EUs taksonomi for eksisterende bygg henviser til den, og fordi stadig flere banker bruker energimerket som et kriterium for grønne lån. -
- For mye tro og føleri om innleieforbudet
BRANSJEKOMMENTAR: - Innleieforbudet er politisk tro og føleri på sitt verste. Det ble innført i en fei uten grundig vurdering, og fakta om konsekvenser av forbudet etter halvannet år, mangler. -
- Her er lekkasjesøkerens bønn til rørleggeren
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi ber på vegne av alle landets lekkasjesøkere : Lokalisér alle skjøter, loggfør posisjoner i kartverket. Gjør hver eneste kum klar til å koble til hydrofoner. -
- God avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker
KRONIKK: Utslipp av nitrogen forringer vannmiljøet i Oslofjorden. For å oppfylle strenge krav til rensing må det investeres milliarder i nye renseanlegg. Men hvorfor skal vi bruke store ressurser på å rense vann som aldri skulle vært der? -
Nytt vannrensesystem fra Klart Vann ved SUS
FAGARTIKKEL: I 2025 står nye Stavanger universitetssjukehus (SUS) klar til å ta imot pasienter med sitt splitter nye vannrensesystem fra Klart Vann AS, installert av VB.
Kurs og Seminarer
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Samspill og jakt på VA-informasjon
HALLINGTREFF 2025: Det nærmer seg Hallingtreff 2025, og mye av innholdet på den tradisjonsrike VA-konferansen er klart. -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
VVPs topplederkonferanse gjenoppstår
Topplederkonferansen i regi av VA- og VVS-produsentene VVP gjenoppstår når bransjeforeningen inviterer hele bransjen til samling med et omfattende og spennende program på Hotel Continental i Oslo 18. september -
SINTEF inviterer til grunnkurs i innregulering
Dette todagers kurset gir deltakerne praktiske og teoretiske kunnskaper om instrumentering, målemetoder, innreguleringsmetoder og anleggstekniske forutsetninger for innregulering av ventilasjonsanlegg. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife.
Produktnyheter
-
Spennende nyheter fra Dansani
PRODUKTNYHETER: Dansani, som i år feirer 40 år, lanserer nå spennende nyheter for baderommet i 2025-kolleksjonen sin. -
TECEneo - nytt dusjtoalett fra TECE
PRODUKTNYHET: Nå utvider TECE sin dusjtoalett-familie med TECEneo. Den nye toalettløsningen har innovative og smarte funksjoner som forbedrer renslighet, brukervennlighet og bærekraft. -
Franke Home Solutions lanserer Water Hub
PRODUKTNYHET: RørosHetta og Franke Home Solutions lanserer produktnyheten Water Hub på det norske markedet -
Lanserer Canes Ypsilon
PRODUKTNYHET: Canes introduserer Canes Ypsilon, et banebrytende sisternessystem som kombinerer fordelerskap og innbygningssisterne i én integrert modul. -
TECE lanserer TECEfloor Smart Home
VVS-dagene 2024: Under VVS-dagene lanserer TECE sin nye innovative løsning TECEfloor Smart Home. Denne gjør det mulig å aktivere, slå av eller justere gulvvarmen eller andre bærbare produkter i hjemmet, enkelt igjennom app. -
Moderne middelhavspreg fra Vedum
PRODUKTNYHET: I Vedums nye baderomsmiljø møter turkisgrønne toner svarte detaljer. Resultatet er et moderne middelhavspreg med en arealeffektiv planløsning. -
LK Systems lanserer LK Våtromskassett SAFE Q
PRODUKTNYHET: LK Våtromskassett SAFE Q er spesialdesignet for å få best mulig lydreduksjon, enkel installasjon. Den nye våtromskassetten har i tillegg en kompakt design. -
CTC lanserer CTC EcoAir 700M
CTC presenterer CTC EcoAir 700M-serien. Dette er en ny generasjon frekvensstyrte luft/vann-varmepumper, som automatisk tilpasser seg husets effektbehov gjennom hele året, med både kjøling og oppvarming. -
INNVA lanserer digitale hydranter på VA-seminaret
Med potensiale for å redusere manuelle oppgaver, kutte kostnader og øke sikkerheten gjennom sanntidsovervåkning, lanserer INNVA digitale hydranter. -
Poloplast oppdaterer rørsystem med ny muffe
PRODUKTNYHET: Poloplasts populære rørsystem POLO-KAL 3S PRO MT, som ofte brukes i offentlige bygg hvor det stilles strenge krav til et stille miljø, har nå blitt oppdatert med en ny muffe. Dette gjør installasjonen både raskere og sikrere. -
hansgrohe lanserer Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes
PRODUKTNYHET: De nye Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes fra hansgrohe oppfyller alle krav til en behagelig, vannbesparende dusj. Den har sylindriske design, som er tilgjengelig i fire forskjellige overflater. -
Hansgrohe Group lanserer AXOR Citterio C
Med sitt umiskjennelige men diskré utseende føyer seg AXOR Citterio C inn i enhver baderomsstil. Den markante detaljen, en fin avfasning rundt tuten og grepet, finner du på alle produktene i kolleksjonen. -
Geberit lanserer Mix & Match
PRODUKTNYHET: Geberit introduserer konseptet Mix & Match. Her kan kunden nå sette sammen de tre baderomsmøbelseriene ONE, Acanto og iCon til sin egen unike kombinasjon. -
hansgrohe lanserer Ecostat Element
PRODUKTNYHET: De nye dusj- og kartermostatene Ecostat Element fra hansgrohe er utviklet for komfort og sikkerhet og leveres i krom eller matt sort design. -
Grundfos klar med EPD-dokumentasjon for ALPHA2 sirkulasjonspumper
I tillegg til å ha oppnådd en EPD miljøproduktdeklarasjon for ALPHA2, har Grundfos EPD dokumentasjon for ALPHA1, MAGNA3 sirkulasjonspumper til større bygninger og MIXIT blandesløyfeløsningen. -
CONTI+ lanserer GRAPHITE black line
For å markere sitt 50-årsjubileum, gir CONTI Sanitärarmaturen GmbH ut en ny spesialutgave i år: GRAPHIT black line.
Nyttekjøretøy
-
Snart verdenspremiere på nye Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter har satt standarden for hva et nyttekjøretøy skal være i over 70 år. Nå er duken dratt av syvende generasjon Volkswagen Transporter, som har verdenspremiere i september. -
Nå kommer oppgradert ID. Buzz Cargo med 4MOTION firehjulsdrift
NYTTEKJØRETØY: Volkswagen ID. Buzz Cargo har etablert seg som Norges mest solgte varebil. Nå kommer modellen i oppgradert versjon, med vesentlig mer effekt, mer utstyr og 4MOTION firehjulsdrift. -
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak.