Lovende resultat ved pilotanlegg for CCS

 
Lovende resultat ved pilotanlegg for CCSBildet: Fra venstre: Selda Bekirovska, Mikael Sjölin og Helena Svensson fra Lunds universitet. Foto: Sysavs
SVERIGE: Siden april i fjor har et banebrytende pilotanlegg for karbondioksidseparasjon (CCS) blitt testet ved Sysavs kraftvarmeverk i Malmö.

Det er første gang teknologien er testet i stor skala på røykgasser fra avfallsforbrenning, og resultatene er både lovende og lærerike.

Tradisjonelle metoder for å fange opp karbondioksid krever mye strøm og varme, men det verdensledende forskerteamet fra Lunds universitet har utviklet en teknologi med potensial til å redusere energiforbruket kraftig. Testene ved Sysavs kraftvarmeanlegg er nå ferdige.

Pilotanlegget har brukt en blanding av høykonsentrerte aminer for å skille karbondioksid fra røykgassene. Systemet er koblet til ledning 4 i kraftvarmeverket, hvor røykgasser ledes inn i et absorpsjonssystem. Røyken passerer gjennom absorpsjonskolonnen, der karbondioksidet reagerer med aminene i en væske som strømmer ovenfra. Denne metoden muliggjør en effektiv overføring av karbondioksid fra gass til væske.

- Det fungerer!

Gjennomføring av testene i stor skala har gitt forskerteamet innsikt som er umulig å oppnå i laboratoriemiljø.

– Å jobbe med ekte røykgass er en helt annen ting enn å gjøre det på laboratoriet. Vi har møtt flere uventede utfordringer, som frosne rør og problemer med kondensvann. Men det fine er at det fungerer! Selvfølgelig er det tekniske forbedringer som må gjøres, men det er ingenting vi ikke kan håndtere,  sier Helena Svensson, forsker i kjemiteknikk ved Lunds universitet som leder teamet.

Pilotanlegget er testet under ulike driftsforhold, inkludert ulike temperaturer og strømmer av både røyk og væsker, samt varierende konsentrasjoner av aminer. Testene har resultert i mye verdifull informasjon.

– Vi har mye data, og det er vi veldig glade for. Dette er første gang vi har testet teknologien i stor skala, og vi har nå hundrevis av prøver som venter på analyse. Denne informasjonen er verdifull for å videreutvikle teknologien i fremtiden,  sier Helena Svensson.

Stor potensiell gevinst for samfunnet

En viktig del av forskningen fokuserer på hvor energieffektiv prosessen er. Muligheten for å bruke fjernvarmevann i stedet for damp vil kunne ha stor betydning for energiforbruket.

Prosjektet avsluttes offisielt ved årsskiftet, men før da skal piloten også testes ut i Öresundskraft. Neste år ventes å resultere i vitenskapelige publikasjoner og en sluttrapport til Energibyrået. De lovende resultatene gjør at teknologien nå tar et skritt nærmere kommersialisering og kan bidra til fremtidig storskala implementering.

– Vi har vist at teknologien fungerer, men vi venter nå på ytterligere resultater som vil vise nøyaktig hvor energieffektiv prosessen er, sier Helena Svensson.

Fakta

I prosjektet  Energieffektiv karbondioksidfangst med AMP/DMSO  har verdensledende forskere i Lund samarbeidet med fire klimaengasjerte selskaper: Sysav, Granitor Systems, Växjö Energi og Öresundskraft. Prosjektet er delvis finansiert av det svenske energiverket og EU.

Forskerteamet ledet av Helena Svensson inkluderer Hanna Karlsson, Selda Bekirovska, Carmel Bhavana Lingisetty, Mikael Sjölin og Christian Roslander

Kilde: SYSAV

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår