Ny kunnskap om spredning av legionellabakterier

 
06.06.07: I 2005 var det et utbrudd av legionellose i Sarpsborg/Fredrikstad området. Et luftskrubbeanlegg ved Borregaard Fabrikker ble identifisert som smittekilden. Det ble også oppdaget forekomst av legionellabakterier i biorenseanlegget ved fabrikken.
06.06.07: I 2005 var det et utbrudd av legionellose i Sarpsborg/Fredrikstad området. Et luftskrubbeanlegg ved Borregaard Fabrikker ble identifisert som smittekilden. Det ble også oppdaget forekomst av legionellabakterier i biorenseanlegget ved fabrikken.

 

Som en oppfølging etter dette utbruddet, er det utført to studier for å få mer kunnskap om spredning av legionellabakterier.

Legionellabakterien kan forårsake sykdom (legionellose). Legionellose kan arte seg i form av en alvorlig lungebetennelse (legionærsykdom) eller et lettere sykdomsforløp (Pontiac feber). Mennesker kan smittes gjennom innånding av aerosoler (små dråper) som inneholder leginonellabakterier. Bakterien er vanlig og finnes ofte i fuktige omgivelser og har vært påvist i kjøletårn, ulike vann- og sanitærsystemer og noen typer biologiske renseanlegg.

Den ene oppfølgingsstudien, som er et samarbeid mellom Borregaard, Forsvarets forskningsinstitutt, Nasjonalt folkehelseinstitutt og Telelab AS, har sett på spredning av legionellabakterier i luft. Hensikten har vært å undersøke om legionellabakterier som vokser i biologiske renseanlegg, kan spres med dråper gjennom luften til de omkringliggende områdene. Studien foregikk under definerte vær- og vindforhold fra september til desember 2006. Resultatene viser at legionellabakterier kan spres i begrenset avstand fra luftebassengene i biorenseanlegget ved Borregaard til luft. Ulike legionellabakterier ble påvist opptil 200 meter fra bassengene. Konsentrasjonen av bakterier avtok med økende avstand fra luftebassengene. Den bakterietypen (Legionella pneumophila serogruppe 1) som var årsak til utbruddet i 2005, ble ikke påvist, men en rekke andre legionellavarianter var tilstede i luftprøvene.

Den andre oppfølgingsstudien har undersøkt om personer som bor i Østfold har vært utsatt for et større smittepress av legionellabakterier, enn personer som bor i Oslo. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalt folkehelseinstitutt, Borregaard, Sykehuset Østfold og Ullevål Universitetsykehus. Smittepresset ble studert ved å måle antistoffer mot legionellabakterier i vel 1000 blodprøver samlet våren 2006 fra ansatte ved Borregaard og blodgivere i Østfold og Oslo. Resultatene viser at rundt 4% av dem som arbeider ved Borregaard, hadde antistoffer mot Legionella pneumophila sammenlignet med  rundt 2 % hos blodgivere i Østfold og i Oslo. De fleste Borregaard-ansatte med antistoffer mot Legionella pneumophila, arbeidet i nærheten av biorenseanlegget. Påvisning av antistoffer mot legionella taler for at man har vært eksponert for bakterien en eller annen gang. En slik eksponering fører vanligvis ikke til sykdom, og det er ingen holdepunkter for at de som hadde antistoffer i denne studien har hatt sykdommen legionellose.

Resultatene fra studiene gir ikke holdepunkter for at personer som bor i Østfold generelt er mer utsatt for eksponering med legionellabakterier enn personer i andre områder er. Når det gjelder personer som arbeider i nærheten av biorenseanlegget, anbefales forebyggende tiltak gjennom bruk av verneutstyr, dvs. maske som beskytter mot luftsmitte. Borregaard innførte bruk av slikt verneutstyr sommeren 2005.


Kilde: Folkehelseinstituttet

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår