Ny lov kan kickstarte det danske geotermiske eventyret

 
Ny lov kan kickstarte det danske geotermiske eventyretFlere byer kan følge Aarhus sin storsatsing på geotermisk energi. Dette med bakgrunn i en ny lov om prisregulering av varmen fra jordvarme tilført fjernvarmeanlegg. Illustrasjon: AffaldVarme Aarhus A/S.
DANMARK: Loven setter tak på prisen på varme fra geotermiske anlegg. Dette vil kunne legge til rette for at fjernvarmeanlegg over hele landet kan høste fornybar og grønn energi fra "jordens indre".

Aarhus har satt i gang etablering av jordvarmeanlegg, som innen 2030 skal dekke inntil 20 prosent av fjernvarmebehovet i byen. Det handler om å utnytte energien som er i det varme vannet i Danmarks undergrunn. Når det pumpes opp og sendes ut i fjernvarmenettet er dette en stabil, fornybar og forurensningsfri energi.

Prisregulering skaper brems

Energiformen er derfor en unik mulighet til å supplere den danske energiforsyningen med en miljøvennlig og uavhengig energikilde – og det har politikerne innsett. En av bremsene for spredningen av energiformen har vært prisreguleringen på jordvarmen levert til fjernvarmeanleggene. Tilbake i desember 2021 gikk dermed et bredt flertall i Stortinget inn for at den skulle oppheves. Den avtalen har nå trådt i kraft og blitt lov, melder dagensbyggeri.dk

– Våre ambisiøse klimamål gjør det nødvendig å bruke alle grønne energiteknologier. Med de nye reglene legger vi til rette for grønn varme fra undergrunnen til 35.000 århusianske boliger ved å gi gode betingelser for investeringer, samtidig som vi holder en hånd under forbrukerne, sier klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Kan dekke inntil 20 prosent av oppvarmingen 

I tillegg til prosjektene i Aarhus, som fjernvarmeselskapet Kredsløb og jordvarmeselskapet Innargi A/S står for, er det prosjekter på gang i hovedstaden Holbæk og Skanderborg. Det er ikke alle steder i landet mulighetene er like gode, men til sammen antas jordvarme å kunne dekke 15-20 prosent av danskenes varmebehov.

– Lignende prosjekter jobbes allerede med i andre byer, og jeg håper disse på sikt kan følge Aarhus sitt eksempel, slik at vi utnytter varmtvannet under føttene fullt ut, og flere dansker får tilført grønn varme fra kl. undergrunnen, sier klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard

Setter tak på kostnadene

Det var et bredt politisk flertall i Folketinget bestående av Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, FN, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet, som i 2021 åpnet opp mulighetene for det nye energieventyret.

Det innebærer at tidligere prisregulering oppheves for levering av jordvarme. Prisfastsettelse vil fremover bli fastsatt gjennom en kontrakt mellom fjernvarmeselskapet og jordvarmeaktøren, som setter et tak på kostnadene forbrukerne skal betale for jordvarmen. Som en uavhengig myndighet skal Forsyningstilsynet godkjenne unntaket og kontrollere at vilkårene er oppfylt. Samtidig sikres det at forbrukerne ikke må bære risikoen i forbindelse med de kilometerdyp boringene i undergrunnen.

I tillegg skal tilsynet sørge for at kontraktene inneholder "En garanti for at risikoen knyttet til undergrunnen, både i forhold til leting, boring og drift, ligger hos geotermisk operatør. Insentiv for at anlegget etableres og drives effektivt. En forsikring om at forbrukerne ikke pålegges kostnader, før anlegget leverer varme", heter det.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår