Planlegger energipark verdt 60 milliarder

 
Planlegger energipark verdt 60 milliarderBildet: Selve energiparken er basert på 4GW fornybar sol- og vindenergi, som betyr en utbyggingsportefølje på 4000 hektar landbaserte sol- og vindprosjekter i kommunen. Illustrasjon: GreenGo Energy.
DANMARK: Selskapet GreenGo Energy har nettopp presentert planene om å bygge en av verdens største energiparker i Ringkøbing-Skjern kommune på Midt-Jylland.

– Jeg er veldig spent på at GreenGo Energy ser i vår retning med et så stort og spennende prosjekt. Som bystyre har vi vedtatt en ambisiøs klimaplan for kommunen, vi har plass, og vi har nødvendig kunnskap. Jeg er veldig glad for at GreenGo har sett at Ringkøbing-Skjern kommune er et perfektt sted å plassere et så stort anlegg, sier ordfører Hans Østergaard, ifølge dagensbyggeri.dk

Mange spørsmål må besvares

Tidligere har et enstemmig bystyre utpekt Stoustrup-området som egnet for plassering av en energipark. Ordføreren understreker at kommunen ennå ikke har mottatt søknad til prosjektet.

– Vi tar alle søknader seriøst, men det er klart at når vi snakker om en søknad til et prosjekt av denne størrelsen og med det potensialet – både med tanke på jobber og utvikling – går vi naturligvis også positive og nysgjerrige inn i dialogen.

– Vi er også klar over at prosjektet vil gi opphav til mange spørsmål som må besvares og bekymringer som må tas på alvor. Derfor inngår vi et samarbeid om utviklingen av prosjektet, slik at det i størst mulig grad tar hensyn til de kvaliteter og verdier vi har i kommunen. At vi kan bidra til å sikre den grønne omstillingen i så stor skala, passer godt inn i byrådets visjon.

Opptil 500 lokale arbeidsplasser

På pressekonferansen ble det sagt at den totale investeringen i energiparken forventes å bli rundt 60 milliarder danske kroner. kroner, og at prosjektet forventes å skape et sted mellom 300 og 500 faste lokale arbeidsplasser.

Selve energiparken er basert på 4GW fornybar sol- og vindenergi, som betyr en utbyggingsportefølje på 4000 hektar landbaserte sol- og vindprosjekter i kommunen. I tillegg kommer havvindmøller på 2GW utenfor Jyllands vestkyst fra GreenGo Energys portefølje av havvindprosjekter.

I forkant av klimaendringene

GreenGo Energy fortalte på pressekonferansen at plasseringen i Ringkøbing-Skjern kommune delvis skyldes områdets muligheter for bygging, men at spesielt de tekniske mulighetene for eltrafikk mot nord, sør, øst og vest på grunn av Energinets 400 kW transformatorstasjon er avgjørende.

– Klimaendringer i Danmark er et av vår tids store tema. Som kommune har vi ledet an de siste mange årene, og nå får vi muligheten til å lede igjen, sier Ole Nyholm Knudsen, leder av Teknik- og miljøutvalget i Ringkøbing-Skjern kommune.

– Jeg er klar over at et prosjekt av denne størrelsen skaper usikkerhet og mange spørsmål, og de skal selvfølgelig besvares. Samtidig åpner prosjektet opp for noen svært interessante muligheter, som billig fjernvarme for mange av kommunens innbyggere og CO2-fangst ved lokale biogassanlegg. Dette som en synergi for Energiparken, sier Nyholm Knudsen.

Økt bosetting og forretningsmuligheter

Han forteller videre at prosjektet har et mål om at arealer for solceller fortsatt skal kunne brukes til landbruksdrift.

– Vi forventer økt bosetting og ser frem til de forretningsmulighetene som kan oppstå som følge av prosjektet. 

Når GreenGo Energy sender en formell søknad til kommunen, starter den vanlige beslutnings- og planprosessen. Først da må bystyret fatte endelig vedtak om planene for energiparken.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår