Sterkt HMS-fokus i vannbransjen

 
Sterkt HMS-fokus i vannbransjenBildet: God beredskap i Oslo kommune innen vannforsyning, lover fagansvarlig Lars Wermskog. Foto: Odd Borgestrand
- Vann og avløp er kritisk infrastruktur, og derfor er det er viktig at vi unngår at store deler av driftspersonale ikke kan gå på jobb fordi de er smittet eller satt i hjemmekarantene.

Av Odd Borgestrand

Det er meldingen Norsk Vann nå har sendt ut til alle sine medlemmer, enten det er kommuner, kommunalt eide selskaper, kommunenes driftsassistanser og eller private samvirkevannverk.

Følg generelle HMS-krav

Norsk Vann representerer kommuner med nærmere 96 prosent av landets innbyggere. Norsk Vann er tydelig på at alle ansatte i vannbransjen må være ekstra opptatt av å følge HMS-rutinene og sørge for god hygiene og å unngå smitte. Vann- og avløpssektoren er én av 15 samfunnskritiske oppgaver som landets innbyggere er avhengige av. Alle som nå jobber på vannbehandlingsanlegg, avløpsrenseanlegg og med ledningsnett må være veldig oppmerksomme på å rette seg inn etter de generelle kravene og rådene for HMS. Ubehandlet avløpsvann og avløpsslam vil alltid inneholde smittestoffer som det er viktig å beskytte seg mot.

Frykter smitte i avløpsvann

Avdelingsleder for Vanntjenester i Norsk Vann, Kjetil Furuberg, bekrefter overfor VVS aktuelt at Norsk Vann har fått noen henvendelser fra medarbeidere i bransjen om smittefare i avløpsvannet. For å nå ut til flest mulig har Norsk Vann lagt ut en artikkel der organisasjonen besvarer dette spørsmålet og minner om HMS og reglene for trygg hygiene.
- Av de jeg har snakket med har jeg inntrykk av at de store organisasjonene har organisert seg godt ved å systematisk å opprette mindre grupper som ikke har fysisk kontakt med hverandre, og jeg håper også de mindre organisasjonene klarer å holde god beredskap. Det er mange kommuner som har små driftsenheter, og som dermed er mer sårbare, understreker Furuberg.

Strenge restriksjoner

Norsk Vann mener utbruddet er en påminnelse om å være nøye med å etterleve generelle HMS-krav for alle som arbeider med avløpsvann for å unngå direkte kontakt eller å puste inn aerosoler. Det blir fra ledelsen i Norsk Vann også understreket at er det viktig at man unngår at store deler av driftspersonale ikke kan gå på jobb fordi de er smittet eller satt i karantene. Flere vann- og avløpsvirksomheter har derfor innført strenge restriksjoner for å unngå at store deler av de ansatte havner i karantene samtidig. Ulike oppmøtesteder, ulike lunsjtidspunkt og liknende tiltak er iverksatt for å hindre omgang med hverandre og dermed redusere faren for smitte.

To separate miljøer

Koronaviruset vil ikke utgjøre økt risiko forbundet med drikkevannet fordi norske vannbehandlingsanlegg har barrierer for dette viruset på lik linje med andre sykdomsfremkallende virus. Dette bekreftes også av fagansvarlig for vann i Oslo VAV, Lars Wermskog.
- Vi er svært opptatt av sikkerheten til våre medarbeidere nettopp for å kunne opprettholde gode tjenester til alle som bor i Oslo. Blant tiltakene er at alle som har overordnet vakt innen beredskap er pålagt hjemmekontor. Nøkkelpersoner innen beredskap i driftspersonellet er splittet opp i to separate miljøer.  Det ene miljøet er på Brynseng, mens det andre er på et nytt område ved Oslo VAV sitt logistikksenter på Veitvet.  Antall fysiske møter innen beredskapsgruppen skal reduseres til et minimum, og intern kommunikasjon skal dermed gjennomføres via elektroniske hjelpemidler, opplyser Wermskog.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår