Tar miljøansvar på Midtre Romerike

 
Tar miljøansvar på Midtre Romerike: - MIRA er en samfunnsnyttig organisasjon med et sterkt miljøfokus, sier den nye daglige lederen i MIRA, Eirik Rismyhr, - her i den flotte prosesshallen.
Eirik Rismyhr (50) har inntatt lederstolen i Midtre Romerike Avløpsselskap (MIRA) IKS. Med 11 års erfaring som driftssjef i Nedre Romerike Avløpsselskap og fire år som avdelingsleder for VA prosess i Norconsult bør ansvaret for avløp og rensing i Lillestrøm og Gjerdrum være i de beste hender.

Av Odd Borgestrand

Anlegget til MIRA IKS på Tangen i Sørum eies av Lillestrøm kommune med 92 prosent og Gjerdrum kommune med 8 prosent. Renseanlegget sto klart i november 2016 og behandler om lag to millioner kubikkmeter med avløpsvann. Anlegget betjener 30.000 innbyggere og produserer 3000 tonn med avløpsslam, har 13 tilknyttede pumpestasjoner og 35 kilometer med overføringsledninger.  Rismyhr mener MIRA IKS har er et av landets mest moderne anlegg. MIRA har i dag 13 medarbeidere. Åtte av disse drifter anlegget, mens fem personer er i administrative oppgaver. I fjor var det på tale med en mulig fusjon mellom MIRA og «storebror» NRA og NRV. Etter behandling i Gjerdrum og Lillestrøm kommuner ble det på MIRA IKS sitt representantskapsmøte i april 2021 vedtatt at MIRA skulle opprettholdes som eget IKS, eid av Gjerdrum og Lillestrøm kommuner.

Miljøvern i praksis
Selv om Eirik Rismyhr nå er tilbake i «aktiv tjeneste» innen avløp, angrer han ikke på at han tok en fireårs periode som leder av Norconsult på Lillestrøm.  Dette ble lærerike år i landet største rådgiverselskap. Ved kontoret på Lillestrøm er det mye kompetanse på vann og avløp innen både prosess og ledningsnett. Kontoret var også sekretariat for Driftsassistansen på Romerike, som for Rismyhr betydde stor grad av nærhet til medlemskommunene i den lokale driftsassistansen.

- Jeg har nok hjertet mitt innen avløpssektoren fordi vi her snakker om miljøvern i praksis. MIRA er en samfunnsnyttig organisasjon med et sterkt miljøfokus. Her kan vi se de langsiktige linjene og sikre at vi har god forvaltning av anlegget i hele anleggets levetid. Vi er også en beredskapsorganisasjon for å sikre oss mot uønskede hendelser, sier Rismyhr.

Lillestrøm og Gjerdrum kommuner har i mange år utmerket seg med svært ambisiøse politikere som har ønsket betydelig framdrift på fornyelse av vann- og avløpsnettet i kommunen. Nå skal han som leder av MIRA IKS sikre at rensingen og slambehandlingen også er i de beste hender.


Harald Arnesen (t.h) gjennomfører læretiden sin ved MIRA IKS, Her sammen med daglig leder Eirik Rismyhr ved kalk/slammikseren ved anlegget på Tangen i Sørum.

Infrastruktur i Gjerdrum
Den tragiske skredulykken i Gjerdrum, som krevde 10 menneskeliv, fikk også konsekvenser for kritisk infrastruktur, inkludert vann og avløp. MIRA hadde nylig etablert en ny overføringsledning for avløp i Gjerdrum. 450 meter av denne ledningen ble tatt av raset. Det ble raskt etablert en midlertid «bypass» på nærmere to kilometer utenfor rasområdet. Denne ble etablert i løpet av ei uke etter raset, takket være tett samarbeid mellom blant andre MIRA, Gjerdrum kommune, Norconsult,   Nordby Maskin og Pipelife. Den midlertidige ledningstraseen vil være i bruk i minst ett år til. Avløpshåndteringen fra Gjerdrum til Tangen renseanlegg fungerer i dag som normalt.

- Pumpestasjonene til MIRA er operative og alt avløp blir pumpet til anlegget for vanlig rensing. På sikt skal selvsagt den aktuelle overføringsledningen reetableres til den standard vi ønsker for våre anlegg, sier Rismyhr.

Skal sikre god drift
Eirik Rismyr er som fersk leder av MIRA mest opptatt av å sikre en trygg og god drift. I verdigrunnlaget til MIRA står det svart på hvitt at selskapet hele tiden skal søke å forbedre seg. Dette skal skje gjennom faglig dyktige ansatte og kompetanseheving. Gjennom å vise initiativ til nytenkning og innovasjon skal MIRA bli ledende innen avløpsrensing.

- Vi har et moderne anlegg og da skal vi også kunne levere gode resultater. Jeg mener vi som jobber her har en god arbeidsplass, der alle tar ansvar i sine daglige oppgaver. Arbeidet vi gjør skal kjennetegnes av høy kvalitet. Med høy trivselsfaktor skal vi være i stand til å levere topp kvalitet, understreker Rismyhr. Han er med andre ord ikke redd for å legge lista høyt.


Deler av overføringsledningen til Ask sentrum forsvant i det store skredet. Her fra sveisingen av nye rør for å etablere midlertidig avløpsledning rundt skredområdet i Gjerdrum.

Miljøbedrift
Rismyhr er tydelig på at han er leder for en miljøbedrift.

- Vår oppgave er nettopp å trygge miljøet. Avløp reguleres av en rekke lover og forskrifter. De viktigste er plan- og bygningsloven, forurensningsloven, forurensningsforskriftens del 4, vannforskriften og gjødselvareforskriften. Tilfredsstillende håndtering av avløpsvann inngår i flere av FNs bærekraftsmål. Det er særlig to mål som er relevant for avløpshåndteringen hos oss. Vi skal sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle. Dessuten skal vi i følge FN bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.

Det er mange som ferdes langs våre vassdrag og i Østfold er det også en rekke husstander som henter drikkevannet sitt fra Glomma. Derfor er det helt avgjørende at vi renser avløpsvannet på en trygg og god måte. Dette er et ansvar vi er oss veldig bevisst, understreker Rismyhr.

Slambehandling
MIRA oppdaget tidlig i 2019 at markedet for slambehandlingstjenester var ikke-eksisterende.

- Tidligere har vi behandlet slammet vårt andre steder, men nå kan vi gjøre det her hos oss. Det nye slamanlegget, som ble tatt i bruk mars 2021,  består av en mottaksilo for kalk. Et eget slammottak gjør at man også kan ta imot eksternt slam.Metoden kalles Orsa-metoden, som gjør at vi kan hygienisere slammet ved hjelp av brent kalk. Når det er tatt prøver og dokumentert at slammet er hygienisert, kan det spres på jordbruksareal til bruk i jordforbedring, forklarer Rismyhr.

- Orsa-metoden medfører også lave drifts- og investeringskostnader. Normalt kan enkelte av disse slamprossessene medføre lavere CO2-avtrykk sammenlignet med perioden hvor vi kjøpte denne tjenesten eksternt.

Nedre Romerike Avløpsselskap har inngått et samarbeid med MIRA. De skal sørge for videre spredning og transport av slammet.
- Nå vil vi ha god kontroll på slammet under hele prosessen, helt til det når sluttbruker, sier Rismyhr.


Anlegget til MIRA IKS på Tangen i Sørum eies av Lillestrøm kommune med 92 prosent og Gjerdrum kommune med 8 prosent. Renseanlegget sto klart i november 2016 og behandler om lag to millioner kubikkmeter med avløpsvann.

Fortsatt forbedringspotensial
- For meg handler det om å ta små steg på veien mot enda bedre løsninger for både miljøet og eierne. Foreløpig er jeg fersk i stillingen som leder ved MIRA, og jeg er mest opptatt av at alle medarbeidere skal kjenne på at de er viktige i den daglige driften ved å ha eierskap til sin egen hverdag. Min filosofi er at hver enkelt skal ta tak i sin egen hverdag og bidra inn i et åpent godt arbeidsfellesskap.  Dermed skaper vi en mer interessant arbeidsdag og der hver enkelt kan bidra til utvikling av egne ønsker og behov. Da kommer forbedringene steg for steg. Vi kan raskt fokusere på det vi mener er riktig og viktig uten at det blir et omfattende byråkrati. Vi er en liten organisasjon som er tett på våre eiere, og som dermed i fellesskap kan utvikle oss videre. Etter 15 år på Romerike er jeg blitt godt kjent i bransjen, og jeg har også god kjennskap til det politiske miljøet. Våre eiere skal ha full innsikt i vår virksomhet og være trygg på at vi har sterkt fokus på den jobben vi er satt til å utføre. Sammen skal vi tenke både kortsiktig og langsiktig, der gjensidig tillit er et nøkkelord. Her handler det om god og åpen dialog både fra oss som fagfolk og fra politikernes ståsted, sier MIRA-lederen.

Håper å bli utfordret
- Jeg finner det motiverende å lede en bedrift og kommunisere med folk på alle nivåer. Nå håper jeg å bli utfordret av både av eiere, representantskap og styre. Mitt ønske er selvsagt å bygge MIRA videre, og dermed sikre selskapet et best mulig omdømme. MIRA har i dag god kapasitet med tanke på befolkningsutviklingen i regionen og derfor ønsker vi selvsagt flere kunder for å holde gebyrnivået nede, sier Rismyhr.

Han mener det er viktig at bransjen generelt blir enda mer synlig. Derfor er dørene til MIRA åpne for skoleklasser og andre interesserte så snart dette er praktisk mulig.

- Når vi har investert 6-700 millioner kroner er det viktig at brukerne av våre tjenester kan få bedre innsikt i hvordan midlene forvaltes, avslutter Rismyhr.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår