- Vi trenger dobbelt så mye ventilasjon på soverommet

 
- Vi trenger dobbelt så mye ventilasjon på soverommetBildet: Søvnstudier har vist at luftkvaliteten i soverommet kan påvirke dine kognitive evner som din evne til å konsentrere seg, forstå og reagere. Sover du i et godt ventilert soverom, gagner det dine kognitive evner. Foto: Mikal Schlosse
DANMARK: Nye studier fra DTU viser at det må være dobbelt så mye ventilasjon på soverommet enn det danske byggereglementet anbefaler.

Forskerne anbefaler å lufte ut hele natten.

Et internasjonalt forskningsprosjekt, som har gjennomført en rekke studier for å finne ut om og hvordan luftkvaliteten på soverommet påvirker søvnen, viser nå at en natt på et tett soverom kan bidra til at du sover dårligere og presterer dårligere dagen etter. 

Målinger hos mer enn 100 husstander

– Tidligere har det kun vært sparsomt dokumentert at luftkvaliteten på soverommet kan påvirke søvnen din. Vår studie har nå klart bevist at den kan det, sier førsteamanuensis ved DTU Pawel Wargocki.

Han har stått i spissen for forskningsprosjektet som har pågått siden 2019, melder dagensbyggeri.dk

I studien ble det gjort målinger i mer enn 100 husstander. Disse har blant annet gått med på å la forskere måle luftkvaliteten på soverommet deres mens de sov. Søvnen deres har også blitt sporet og deres kognitive evner testet. Målingene er gjort av både forskere i Danmark og av forskere ved Jiao Tong University i Shanghai, Kina.

Metabolske prosesser

I løpet av en natt blir luftkvaliteten i et soverom påvirket til det verre av både mennesker og av inventar. Som en konsekvens av kroppens metabolske prosesser påvirker vi mennesker luftkvaliteten mens vi sover. Datamaskiner, TV-skjermer, møbler og klær bidrar også til å forurense luftkvaliteten på soverommet.

Til sammen hoper forurensningen seg opp i løpet av natten, dersom den ikke fortynnes med f.eks. å ventilere, viser studiene, som også kan konkludere med at en åpen dør til resten av boligen ikke har en målbar effekt på søvnkvaliteten.

– Våre studier har vist at luftkvaliteten i soverommet kan påvirke dine kognitive evner som din evne til å konsentrere seg, forstå og reagere. Sover du i et godt ventilert soverom, gagner det dine kognitive evner, sier Pawel Wargocki.

Dobbelt så mye ventilasjon

For å støtte søvnen best mulig, tyder de nye studiene fra DTU på at det må være dobbelt så mye ventilasjon på soverommet enn det danske byggereglementet anbefaler i dag. I Danmark har mekanisk ventilasjon vært en del av bygningsreglementets anbefalinger for nybygde og renoverte boliger siden 2008.

Gjeldende byggeforskrifter (BR18) krever minimum tilførsel av uteluft på 0,3 L/s pr m2 etasje. I de fleste boliger vil dette tilsvare rundt 0,5 luftskift pr time. Skal CO2 holdes under 800 *ppm, må ventilasjonen på et soverom tilsvare ca. 1 luftskifte pr time. Det betyr med andre ord at det må være dobbelt så mye ventilasjon som regelverket krever i dag dersom søvnen din skal være upåvirket.

*ppm - deler per million - refererer til antall karbondioksidmolekyler per million molekyler tørr luft.

Med CO2 under 750 ppm, er luftkvaliteten i rommet så god at det ikke påvirker søvnkvaliteten. Dersom CO2 overstiger 2600 ppm, er luftkvaliteten så dårlig at det påvirker søvnkvaliteten i en slik grad at kognitive evner påvirkes neste dag. Dette kan også være tilfelle ved lavere CO2-konsentrasjoner.

Forskernes målinger:

• Under 750 ppm: Tilstrekkelig ventilasjon - ingen negativ effekt på søvnkvaliteten. Dette vil være en typisk måling for et godt ventilert soverom.

• Mellom 750 ppm og 1150 ppm: Muligens utilstrekkelig ventilasjon - i noen tilfeller kan søvnkvaliteten bli negativt påvirket.

• Over 1150 ppm: Utilstrekkelig ventilasjon; søvnkvaliteten påvirkes negativt. CO2-nivåer høyere enn 1150 ppm vil typisk forekomme i soverom som ikke er utstyrt med ventilasjonsanlegg og hvor vinduer og dører er lukket.

• Over 2600 ppm: Utilstrekkelig ventilasjon, både søvnkvalitet og neste dags ytelse påvirkes negativt.

Åpne vinduet

Danmark er høy luftforurensning utenfra, typisk fra trafikk og industri, ikke et stort problem, og derfor kan et åpent vindu være nok. Men i Kina viste studien at luftforurensningen er så høy at inneluftkvaliteten om natten ble forurenset med skadelige partikler utenfra når vinduet var åpent.

– Vår studie bekrefter at soverom bør ventileres med ren luft om natten. Åpent vindu anbefales når luftforurensningen er lav og hvis det ikke er ventilasjonsanlegg i boligen. Ellers er den beste løsningen mekanisk ventilasjon, sier Pawel Wargocki.

(KILDE: Dagens Byggeri)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår