VVS-bransjen har en lang vei å gå
Publisert: 23 Nov 2020
Av Odd Borgestrand
- Det er en dårlig løsning å skyve ansvaret over på de som kommer etter.
Det mener daglig leder Knut Olav Knudsen i Boligenergi AS. Knudsen er utdannet elektriker og elektroingeniør, men havnet nærmest ved en tilfeldighet i VVS-bransjen for 20 år siden. Han ser at VVS-bransjen fortsatt har en lang vei å gå sammenlignet med en langt mer regulert elektrobransje.
- Det mest fascinerende er at vi som konsulenter kan bidra til at våre kunder kan spare betydelige summer, samtidig som det er et levebrød for oss. Miljøaspektet er også blitt mer og mer viktig, mener han. -Det påvirket helsa vår positivt at Oslo kommune la ned forbud mot fossilt brensel i boliger.
Som ekstrovert liker han å være ute blant folk.
- Jeg får energi av det, sier han, og innrømmer at han er en utålmodig sjel. Ingenting går fort nok, og dermed er vi rett inne i hovedtematikken, nemlig konvertering til fornybare energiløsninger.
Krevende beslutninger
- Beslutningsprosesser kan være tidkrevende og utfordrende i boligselskaper. Det er sjelden styret består av eksperter innen varme og energi, men ofte er det slik at styremedlemmene og beboerne i borettslaget eller sameiet er frustrert over høye strømregninger eller det store oljeforbruket. Dette er en stor utgiftspost på budsjettet. Årsaken kan være generelt dårlig vedlikehold i form av gamle vinduer eller en gammel oljekjel som er bygget om til bio-olje, der literprisen er oppe i 16-17 kroner.
Da ønsker vi å være der for borettslaget, sameiet, fellesrådet i en menighet eller der «amatører» styrer driften i store eiendommer. Mange eiendommer er mer eller mindre godt passet på, men ofte skorter det på effektive energiløsninger. Unge boligkjøpere er bevisst på miljømerkingen. Siden 2010 skal alle bygg ha en energiattest, som gir en pekepinn på boligens energistandard.
Vårt mål er å hjelpe våre kunder til å etablere løsninger som reduserer energiregningen og ofte er helt selvfinansierende fra første dag disse løsningene settes i drift, sier en engasjert Knudsen til Byggfakta.
Ulike alternativer
Knudsen trekker fram noen konkrete eksempler: Etter at forbudet mot bruk av fossil olje trådte i kraft er mange kjeler bygget om til bioolje til relativt lav kostnad. Men oljeprisen er høy. Andre opplever høye strømregninger fordi det vannbårne anlegget er dårlig driftet og i tillegg mangler isolasjon.
- Ofte er det enkle ting som skal til, resultatet blir som regel vesentlig besparelse, lover Knudsen.
Et annet eksempel er et borettslag som nå innhenter tilbud på konvertering fra beredere og elektrisk kjel til beredere og varmepumpe, der den elektriske kjelen beholdes som en backup.
Store besparelser
- Enkelt forklart sitter borettslaget eller sameiet igjen med en pengesekk hver måned som man kan låne til investeringene. Dersom energikostnaden beløp seg til èn million kroner i året, vil besparelsen ligge på om lag 6-700.000 kroner. Med dette regnestykket oppnår man en god låneavtale med sin bank over 20 eller 30 år, og dersom dette rekker til hele installasjonen, er investeringen gjennomført uten å måtte øke felleskostnadene. Tvert imot har vi eksempler på at borettslag sparer flere hundre tusen i måneden, når renter og avdrag er betalt. Når lånene er nedbetalt vil besparelsene bli enda større. Samtidig som det investeres i et nytt anlegg bør det jevnlig utføres service på anlegget. Her er det også penger å spare, slik vi ser det. Det er alltid rimeligere å forebygge enn å reparere, understreker Knudsen.
- Denne prosessen er ofte myntet på at flertallet bestemmer, og denne typen investeringer må selvsagt legges fram for en generalforsamling. I praksis kan det da ta fra ett til to år før endelig beslutning er fattet. Noen ser at borettslaget kan spare store summer og tar beslutningen raskt, fortsetter han.
Utsetter vedtak
Frykten for økt husleie er en sterk driver som gjør at nødvendige tiltak blir forskjøvet i tid.
- Vi ser dessverre at en rekke styrer overlater til sine «etterkommere» å ta beslutningene. Det er en dårlig løsning for borettslaget. Resultatet blir ofte at tiltaket blir dyrere. Vedlikehold kan egentlig ikke besluttes vekk. Styret har et ansvar for at bygningsmassen og det tekniske holdes vedlike.
- Det er store summer å spare bare ved å sørge for utlufting og rensing av radiatorsystemene.
Mange har også store utfordringer med ventilasjonen. De aller fleste eiendommer har en eller annen løsning for utlufting. I gamle dager var det gjerne trekken opp av en pipe eller en luftekanal fra kjøkken og bad. På 70- og 80-tallet kom mekanisk ventilasjon og først på 2000-tallet ble det vanlig med gjenvinning av energien i luften. Her ligger det et kjempepotensial. Har borettslaget en gammel søppelsjakt som ikke er i bruk, kan lufta gjenvinnes på taket og energien føres ned i kjelleren til en varmepumpe, for så å utnytte dette inn i det vannbårne anlegget. Spesielt smart er det å bruke energien til å lage varmt tappevann siden det er behov for varmt vann hele året. Vi ser at utskifting av vinduer kan gi en besparelse på 30-40 prosent på energikostnadene.
Bestillerkompetanse
Knudsen konstaterer at de fleste styrer i borettslag og sameier har forholdsvis lav bestillerkompetanse.
- Vår oppgave er å skape tillit og trygghet for de produktene og tjenestene vi tilbyr. I møte med styrene må vi venne oss av med stammespråket vårt og forklare på en måte som flest mulig forstår. Eksempelvis tror de aller fleste at en varmepumpe er en luft-luft varmepumpe. Kompetansen på bergvarme er svært lav, mener han.
Knudsen mener beboerne i en blokk må bli godt informert dersom borettslaget velger bergvarme. Da må beboerne leve med støy mens boringen pågår. Antallet brønner avhenger av borettslagets størrelse, men det kan bli en del grøfter og hull inne i fellesarealene. Deretter må arealet ferdigstilles, og da kan det gå et år før alt er tilbake til normalen.
- Det er en vitenskap å jobbe mot styrer i borettslag og sameier. Man bør ikke gå for fort fram, og det må informeres grunnleggende og godt. Skeptikerne må ikke bli overkjørt. Vi må ha den nødvendige tålmodigheten, og håpe at styret ikke byttes ut på neste generalforsamling, sier Knudsen med et smil.
Boligenergi AS på plass i et av de større borettslagene i Oslo, som sparer store summer etter konvertering til fornybar energi.
Viktig med offentlig støtte
Både Oslo kommune og Enova har vært raus med støtte til konvertering. Nå er en del av de kommunale støtteordningene borte etter at det ble forbud mot fossil oljefyring. Enova er oppmerksom på at støtte til borettslag og sameier fortsatt er viktig. 70 prosent av de 700.000 innbyggerne i Oslo bor faktisk i borettslag eller sameier.
- For oss er det viktig å legge inn noen ord om støtteordninger som et salgsargument. At det kom et forbud mot oljefyrene var viktig for oss som jobber med konvertering til fornybar energi. Vi fikk en kraftig økning i antall henvendelser, og det var sterk konkurranse blant de ulike aktørene i bransjen. Jeg føler likevel ikke at markedet utnyttet situasjonen, sier han.
Vedlikeholdsplan
- Alle borettslag og sameier bør utarbeide en vedlikeholdsplan. Styrene i et borettslag eller sameie kommer og går, men en vedlikeholdsplan består. Styrene må sette opp en prioriteringsliste for vedlikehold enten det er energitiltak, vinduer, tak, fasader, drenering, bad, vann og avløp og innvendig røropplegg, for å nevne noe. Det vil bli store beløp, men en langsiktig plan gir alltid mulighet for en besparelse, sier Knudsen.
Han mener boligkjøpere også må bli mer bevisst på å undersøke de generelle forholdene i borettslaget.
- Det er skremmende mange borettslag som ikke overholder den generelle vedlikeholdsplikten. Derfor bør man se seg godt omkring både inne og ute. Er det for eksempel sprekker i oppgangen kan det bety setningsskader som vil medføre store kostnader.
Dette borettslaget i Oslo har bestilt overvåking av sine anlegg, og har dermed god kontroll på energiforbruket i hver enkelt boligblokk.
Totalentreprenør og konsulent
Boligenergi AS opptrer nærmest som en totalentreprenør i energiprosjektene. Koordinering og kontakt med offentlige etater er tidkrevende. Det er mange faginstanser og myndigheter som skal inn i prosessen, og som sparer borettslagets styre for mye arbeid. Serviceavtaler er også vanlig, og her er det ulik grad av avtaler. Noen vil ha full overvåking av anlegget 24 timer i døgnet, med jevnlig rapportering, mens andre ønsker tilsyn etter behov.
- Borettslag og sameier som velger overvåking oppnår de største besparelsene fordi Boligenergi AS hele tiden kan optimalisere driften, sier en sterkt engasjert VVS-entusiast, før han skynder seg ut på ny befaring.
-
Hagen VVS og Klima AS ser dagens lys
NYTT OM NAVN: I frustrasjon over det som skjer med familiebedriften og misnøye blant ansatte i Arve Hagen AS, starter arvingene opp igjen rørleggerbedriften.
-
VB Gruppen tar bærekraft-grep
VB Gruppen tar nå et betydelig skritt fremover i sitt bærekraftarbeid. Som forberedelse til EUs nye bærekraftdirektiv (CSRD), har selskapet gjennomført en omfattende analyse av sine bærekraftforhold og en solid strategi for fremtiden.
-
UiS kutter klimagassutslepp med jordvarme
UiS har nå kuttet kraftig i driftskostnader og klimagassutslipp takket være egen produksjon av termisk energi.
-
Fra null til 100 000 GWP-data på tre år
Byggtjeneste har nådd en stor milepæl i arbeidet for en grønnere byggenæring ved å overstige 100 000 produkter med Global Warming Potential (GWP) data i NOBB-databasen.
-
Satser på resirkulering og mindre forbrenning
Wavin Orbia tar nå et betydelig steg for å redusere sin miljøpåvirkning. Selskapet har satt ambisiøse mål for å øke andelen resirkulert materiale i produksjonen.
-
NOVAP positive til budsjettavtalen
Budsjettavtalen mellom SV og regjeringen kan bidra til lavere strømpriser og lavere nettleie, mener Norsk Varmepumpeforening (NOVAP)
-
Hva blir trendy på badet anno 2025?
INR inviterte arkitekten Johan Sundberg, fargeeksperten Charlotta Wessman og produktdesigneren Robert Heimbro til en prat om framtidens bad og kommende trender.
-
- Monner dessverre ikke
NHO Byggenæringen setter pris på at budsjettenigheten mellom regjeringen og SV innebærer en håndsrekning til byggenæringen. - Dette er likevel ikke det store løftet som en hardt presset næring hadde håpet på, sier Nina Solli, administrerende direktør i...
-
- Viktig å tenke nytt rundt tema overvann
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi må tenke nytt for å få unna alt vannet som kommer til å komme. Nå er en ny kombinert infiltrasjons- og fordrøyningsløsning testet i fullskala på Torvet i Trondheim.
-
Slutt på nitriste handikaptoaletter?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hvem stiller egentlig kravene til universell utforming? Er det kravene i seg selv som har gjort at et typisk handikaptoalett forbindes med noe kaldt og kjedelig?
-
TROX Auranor hedret for sitt næringsmot
I dag, fredag 20. november, mottok TROX Auranor årets næringspris; «Næringsmot 2020». Administrerende direktør Peter Sønderskov mottok prisen på bedriftens vegne i Hadeland kultursal.
-
Enova skyver på endring av støttesatser til 1. juli 2021
Planene om å fjerne støtte til luft-til-vann-og avtrekksvarmepumper er blitt utsatt for tredje gang.
-
Effektiv utnyttelse av spillvarme i Bergen
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2020: Det skal lønne seg med gjenbruk. Derfor har Bergen Næringsråd i samarbeid med Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap stiftet en ressursgruppe for sirkulærøkonomi.
-
Energidager med fokus på gjenbruk
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2020: Gjenbruk av energi er nøkkelordet under Urban Energi-konferansen i regi av Norsk Fjernvarme. Konferansen blir avviklet digitalt, der åpningen gikk fra et utendørs studio i regntungt Oslo.
-
Miljøpris for GeoTermos
Under Zerokonferansens digitale arrangement nylig ble Drammen Eiendom hedret med 1. plass for sin GeoTermos.
-
Norconsult kjøper Pecom
Norconsult kjøper konsulentselskapet Pecom AS i Sunnfjord og styrker seg med dette innen prosjektgjennomføring, prosjektledelse og fornybar energi.
Aktivitetskalender
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås. -
Snart braker det løs!
VA MESSENE 2024: Neste uke går startskuddet for VA Messene 2024, med premiere i Kristiansand. Få med deg en stor fagmesse og spennende foredrag! -
Kurs i uavhengig kontroll - våtrom
5. mars arrangeres kurs i uavhengig kontroll (SAK 10) - våtrom. Kurset er utviklet av Fagrådet for våtrom i samarbeid med Vinger Takst og Byggvurdering (VTB AS). Påmeldingsfrist er 29. februar
Aktuelle prosjekter
-
Utlyser VVA-prosjekt i Asker
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune utlyser totalentreprise med samspill, for etablering av nye VA-ledninger, vei og øvrig infrastruktur på Reistadjordet. -
Aremark ønsker leveranse av ny pumpestasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Aremark kommune inviterer til åpen tilbudskonkurranse for levering og igangkjøring av ny pumpestasjon for avløpsvann. -
ØRIK tilbyr rammeavtale på VA/VMT- og VVS-leveranser
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) tilbyr rammeavtale på levering av VA/VMT-materiell, VVS, verktøy/festemateriell, betong og gategods. Verdi: inntil 50 millioner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Bjørnafjorden
AKTUELLE PROSJEKTER: Bjørnafjorden kommune vil inngå parallell rammeavtale med inntil tre leverandører om løpende oppdrag innen rørleggertenester. Verdi: Inntil 10 millioner kroner. -
Vil oppgradere studentbolig i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Styret i Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet, har vedtatt å oppgradere F-blokken på Hatleberg i Bergen. Problemer med dårlig inneklima har lenge vært en utfordring for studentene. -
Søker samspillsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: Harstad kommune innbyr til konkurranse om anskaffelse av samspillsentreprenør med rådgivere for nybygg/påbygg til eksisterende Bergsodden Sykehjem i Harstad. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Andøy kommune tilbyr rammeavtale på tverrfaglige rådgivningstjenester. Verdi: inntil 12 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på varmepumper
AKTUELLE PROSJEKTER: Tinn kommune tilbyr rammeavtale knyttet til leveranse, installasjon og vedlikehold av varmepumper. -
Tilbyr rammeavtale på ventilasjonstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Eigersund kommune innbyr til åpen anbudskonkurranse om rammeavtale knyttet til ventilasjonstjenester. -
Rammeavtale på leveranse av rørmateriell
AKTUELLE PROSJEKTER: Stavanger kommune tilbyr rammeavtale på leveranse av rørmateriell for rørleggere i egenregi. -
God respons på totalentreprise med samspill
AKTUELLE PROSJEKTER: Mange entreprenører ønsker å bygge det nye helse- og omsorgssenteret i Gran. Mandag 4. november var fristen for å levere tilbud i konkurransen. -
Tilbyr rammeavtale på velferdsteknologi
AKTUELLE PROSJEKTER: Alarmsentralen IKS tilbyr rammeavtale for levering av velferdsteknologi i 17 kommuner i Vestland fylke. -
Vil oppgradere teknisk anlegg ved Bamble helsehus
AKTUELLE PROSJEKTER: Bamble kommune utlyser konkurranse om levering av ny kjølemaskin/varmepumpe til Bamble helsehus. -
Bygger 96 nye leiligheter i Bergen sentrum
AKTUELLE PROSJEKTER: LAB Entreprenør AS, et selskap i AF Gruppen, har signert kontrakt med Nøstegaten 72-74 AS (OBOS Nye Hjem) for bygging av et nytt leilighetsprosjekt på Nøstet i Bergen sentrum. -
Multiconsult tildelt kontrakt for Hauglifjell vannbehandlingsanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Multiconsult Norge AS vinner kontrakt med Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS for forprosjektet med utvidelsen av Hauglifjell vannbehandlingsanlegg i Lillestrøm kommune. -
GK leverer ventilasjon til Fornebuporten og Flytårnet
AKTUELLE PROSJEKTER: GK er tildelt ventilasjonsentreprisen i forbindelse med byggingen av stasjonene Fornebuporten og Flytårnet på nye Fornebubanen.
Bransjekommentar
-
- Viktig å tenke nytt rundt tema overvann
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi må tenke nytt for å få unna alt vannet som kommer til å komme. Nå er en ny kombinert infiltrasjons- og fordrøyningsløsning testet i fullskala på Torvet i Trondheim. -
Slutt på nitriste handikaptoaletter?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hvem stiller egentlig kravene til universell utforming? Er det kravene i seg selv som har gjort at et typisk handikaptoalett forbindes med noe kaldt og kjedelig? -
Viktig å dokumentere vedlikehold i borettslag og sameier
BRANSJEKOMMENTAR: - Å samle dokumentasjon for utførte vedlikeholdsarbeider i borettslag blir kanskje ikke gjort like systematisk, selv om det egentlig er en smart ting å gjøre. -
- Hva skal til for å få ned omfanget av VA-feil?
FAGARTIKKEL: - Jeg er Ali Al-Akabi. Jeg er 33 år gammel, og fersk sivilingeniør i vann- og miljøteknikk ved NMBU. Sommeren 2024 leverte jeg masteroppgave, om feil på nye vann- og avløpsanlegg i Norge. -
- Slik ryker anboringsklammeret
FAGARTIKKEL: – Vi hadde noen uheldige erfaringer med PE anboringsklammer for et par år siden. Det ble avdekket i forbindelse med testing av prosedyresveis, der de rett og slett ikke besto, sier prosjektleder Lene Sparre Thunes i Porsgrunn kommune. -
- Staten må koordinere utbyggingen av vann og avløp
BRANSJEKOMMENTAR: Det trengs omfattende investeringer i vann og avløp i årene som kommer, og innbyggerne som må ta regningen i form av økte gebyrer. Oslo er et tydelig eksempel på dette – nå øker vannavgiftene med 30 prosent i 2025 og avløp med 6 prosent. -
- Vær proaktiv!
FAGARTIKKEL: - Vannlekkasje fra varmtvannsberedere er blant de ti vanligste årsakene til vannskader i Norge. Å være proaktiv kan bidra til å unngå omfattende skader og kostnader. -
Ny fabrikk resirkulerer gammel plast til nye rør
BRANSJEKOMMENTAR: - Nå tar Hallingplast AS for alvor skrittet inn i sirkulærøkonomien. 10 000 tonn gammel plast blir råstoff til nye produkter i en en ny fabrikk. Blir det gode, trygge rør av sånt? -
- Det er for få insentiver til å fremme innovasjon
BRANSJEKOMMENTAR: - Kan Direktoratet for Byggkvalitet, FG, miljøorganisasjonene og andre premissgivere i større grad bidra til å fremme innovasjon i VVS markedet? -
Ny kvartalsrapport fra Byggfakta
Byggfakta sin nyeste kvartalsrapport, Pipeline Q3 2024, gir en detaljert gjennomgang av igangsettingstallene for tredje kvartal 2024 med innsikt i planene for Q4. -
- Tilrettelegger vi for reell konkurranse og utvikling?
BRANSJEKOMMENTAR: - Norge kan til tider fremstå som et mer lukket marked, hvor enkelte leverandører har en dominerende posisjon. -
Pusse opp bad eller rehabilitere VVS i borettslaget?
FAGARTIKKEL: Skal borettslaget eller sameiet ditt rehabilitere rør eller pusse opp badene? Da er det viktig å vite hvilke tiltak som krever søknad, hva som trenger årsmøtevedtak, og hvilke avtaler dere bør inngå med håndverkere. -
Hvordan få stabil innetemperatur i næringsbygg?
BRANSJEKOMMENTAR: Det er for varmt, for kaldt, luften er «tung», du blir trett, eller det trekker i nakken. Klagelisten kan fort bli lang når været skifter og varme- og kjøleanlegget i bygget ikke helt henger med. -
Universell utforming – detaljene som teller
FAGARTIKKEL: God universell utforming handler om å forstå brukerne og sette seg inn i behovene de har. -
- Vi kan ikke bare bygge oss ut av strømkrisen
KRONIKK: - Å bygge nye fornybare energikilder er viktig, men det strekker ikke til uten at vi får kontroll på forbruket vårt. Når EUs Fornybardirektiv nå igjen er aktuelt, bør energieffektivisering på agendaen. -
- Revidert energimerkeordning må komme på plass
BRANSJEKOMMENTAR: - Revisjon av Energimerkeforskriften er endelig ute på høring. Energimerket har blitt viktigere enn før fordi EUs taksonomi for eksisterende bygg henviser til den, og fordi stadig flere banker bruker energimerket som et kriterium for grønne lån.
Kurs og Seminarer
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Samspill og jakt på VA-informasjon
HALLINGTREFF 2025: Det nærmer seg Hallingtreff 2025, og mye av innholdet på den tradisjonsrike VA-konferansen er klart. -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
VVPs topplederkonferanse gjenoppstår
Topplederkonferansen i regi av VA- og VVS-produsentene VVP gjenoppstår når bransjeforeningen inviterer hele bransjen til samling med et omfattende og spennende program på Hotel Continental i Oslo 18. september -
SINTEF inviterer til grunnkurs i innregulering
Dette todagers kurset gir deltakerne praktiske og teoretiske kunnskaper om instrumentering, målemetoder, innreguleringsmetoder og anleggstekniske forutsetninger for innregulering av ventilasjonsanlegg. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife.
Produktnyheter
-
Habo lanserer nye servantbatterier
PRODUKTNYHET: Habo utvider nå sitt sortiment for baderom og lanserer fem modeller av høykvalitets servantbatterier. De nye armaturene er testet, typegodkjent og sertifisert av RISE (Research Institutes of Sweden). -
App skal gjøre arbeidshverdagen tryggere
PRODUKTNYHET: I flere måneder har Skydda, Unifractal, Betonmast og Gjensidige jobbet sammen for å utvikle et digitalt verktøy med mål om å redusere personskader og arbeidsrelatert sykefravær. -
Canes lanserer nytt miljøvennlig rør for vannbåren gulvvarme
PRODUKTNYHET: Canes lanserer "GoGreen PE-RT", et bærekraftig og miljøvennlig rør for vannbåren gulvvarme, produsert av resirkulert PE-RT. -
Spennende nyheter fra Dansani
PRODUKTNYHETER: Dansani, som i år feirer 40 år, lanserer nå spennende nyheter for baderommet i 2025-kolleksjonen sin. -
TECEneo - nytt dusjtoalett fra TECE
PRODUKTNYHET: Nå utvider TECE sin dusjtoalett-familie med TECEneo. Den nye toalettløsningen har innovative og smarte funksjoner som forbedrer renslighet, brukervennlighet og bærekraft. -
Franke Home Solutions lanserer Water Hub
PRODUKTNYHET: RørosHetta og Franke Home Solutions lanserer produktnyheten Water Hub på det norske markedet -
Lanserer Canes Ypsilon
PRODUKTNYHET: Canes introduserer Canes Ypsilon, et banebrytende sisternessystem som kombinerer fordelerskap og innbygningssisterne i én integrert modul. -
TECE lanserer TECEfloor Smart Home
VVS-dagene 2024: Under VVS-dagene lanserer TECE sin nye innovative løsning TECEfloor Smart Home. Denne gjør det mulig å aktivere, slå av eller justere gulvvarmen eller andre bærbare produkter i hjemmet, enkelt igjennom app. -
Moderne middelhavspreg fra Vedum
PRODUKTNYHET: I Vedums nye baderomsmiljø møter turkisgrønne toner svarte detaljer. Resultatet er et moderne middelhavspreg med en arealeffektiv planløsning. -
LK Systems lanserer LK Våtromskassett SAFE Q
PRODUKTNYHET: LK Våtromskassett SAFE Q er spesialdesignet for å få best mulig lydreduksjon, enkel installasjon. Den nye våtromskassetten har i tillegg en kompakt design. -
CTC lanserer CTC EcoAir 700M
CTC presenterer CTC EcoAir 700M-serien. Dette er en ny generasjon frekvensstyrte luft/vann-varmepumper, som automatisk tilpasser seg husets effektbehov gjennom hele året, med både kjøling og oppvarming. -
INNVA lanserer digitale hydranter på VA-seminaret
Med potensiale for å redusere manuelle oppgaver, kutte kostnader og øke sikkerheten gjennom sanntidsovervåkning, lanserer INNVA digitale hydranter. -
Poloplast oppdaterer rørsystem med ny muffe
PRODUKTNYHET: Poloplasts populære rørsystem POLO-KAL 3S PRO MT, som ofte brukes i offentlige bygg hvor det stilles strenge krav til et stille miljø, har nå blitt oppdatert med en ny muffe. Dette gjør installasjonen både raskere og sikrere. -
hansgrohe lanserer Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes
PRODUKTNYHET: De nye Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes fra hansgrohe oppfyller alle krav til en behagelig, vannbesparende dusj. Den har sylindriske design, som er tilgjengelig i fire forskjellige overflater. -
Hansgrohe Group lanserer AXOR Citterio C
Med sitt umiskjennelige men diskré utseende føyer seg AXOR Citterio C inn i enhver baderomsstil. Den markante detaljen, en fin avfasning rundt tuten og grepet, finner du på alle produktene i kolleksjonen. -
Geberit lanserer Mix & Match
PRODUKTNYHET: Geberit introduserer konseptet Mix & Match. Her kan kunden nå sette sammen de tre baderomsmøbelseriene ONE, Acanto og iCon til sin egen unike kombinasjon.
Nyttekjøretøy
-
Snart verdenspremiere på nye Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter har satt standarden for hva et nyttekjøretøy skal være i over 70 år. Nå er duken dratt av syvende generasjon Volkswagen Transporter, som har verdenspremiere i september. -
Nå kommer oppgradert ID. Buzz Cargo med 4MOTION firehjulsdrift
NYTTEKJØRETØY: Volkswagen ID. Buzz Cargo har etablert seg som Norges mest solgte varebil. Nå kommer modellen i oppgradert versjon, med vesentlig mer effekt, mer utstyr og 4MOTION firehjulsdrift. -
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak.