VVS-mesteren på Troll
Publisert: 9 Aug 2022
Av Odd Borgestrand
Her er han driftstekniker med ansvar for både vann, avløp, ventilasjon og en rekke andre oppgaver som ligger under vaktmestertjenester. Rasmussen innrømmer åpent at det var eventyrlyst som drev ham ut i isødet. Han kom tilfeldig over en utlysning av oppgaven som driftstekniker for to år siden, og la inn en søknad allerede den gangen.
35 år med rørhandel
Han fikk imidlertid ingen tilbakemelding og glemte hele saken midt i en hektisk hverdag på jobben som daglig leder i Sauda Rørhandel. I fjor kom det så en påminnelse fra Jobb Norge med spørsmål om han ville opprettholde søknaden. Etter en intervjurunde var ett års engasjement sikret. Rasmussen overlot den daglige driften av Sauda Rørhandel til sin eldste sønn og en bror, og ankom Antarktis 15. november i fjor. Hjemreise er planlagt til 11.november i år. Rasmussen har jobbet i Sauda Rørhandel i 35 år, og det er andre gangen han tar ett års permisjon. Forrige gang tok han med hele familien på seiltur til Karibien, men denne gangen reiser han altså alene til Antarktis. Kommunikasjonene er imidlertid så gode at han kan ta en vesentlig del av det administrative arbeidet i forbindelse med driften av Sauda rørhandel på sin fritid ved Troll.
Vinterdrift ved Troll
Nå er det vinter i Antarktis og staben består av fem menn og ei dame. I perioden mars til november er det normalarbeidstid med 7,5 timer om dagen, og med fast vaktordning som går på skift mellom alle på stasjonen. Vinteren er en rolig tid med generelt vedlikehold, og da må vaktmesteren også delta i kjøkkentjenesten en dag i uka i tillegg til helg den uka han har vakt.
- Det er ikke mulig å utføre vedlikeholdsarbeid utendørs på vinteren. Dersom vi tar i en skiftenøkkel i 35 minusgrader betyr det brenn-merkede hender. Derfor må alt fikses innendørs, og det viktigste nå er å sørge for at stasjonen holdes i gang. Det betyr i praksis å sikre vann, avløp og varme. Alt vann til stasjonen produseres ved å frese isen som så blir smeltet og oppbevart i en dagtank. Isen er så ren at det ikke er nødvendig med noen tilsetninger, sier Rasmussen til VVS aktuelt.
Bildet: Hele vinterteamet samlet utenfor Troll-stasjonen: Fra venstre Kjetil Rasmussen, rørlegger og driftstekniker, Even Birkeland, forskningstekniker, Sebastian Orskaug, lege, Caroline Haseid Halvorsen, kokk, Jørund Govassli, mekaniker og Dag Hagen, elektriker. Foto: Privat
Lite konduktivitet
- Det eneste vi gjør er å kjøre vannet gjennom et UV-filter. Utfordringen er faktisk at det er så lite konduktivitet i vannet at det er en utfordring for maskinparken vår, forteller Rasmussen.
Avløpsrenseanlegget er et biologisk kjemisk anlegg med membranfiltrering. Da blir restvannet så rent at man nesten kan drikke det. Avfallet sentrifugeres, og tørrstoffet samles opp før det sendes over til Sør-Afrika på sommerstid. Varmeanlegget er kjølevann fra diesel-aggregatet, som varmer hele stasjonen. Oppdragene ellers er å assistere stasjonens mekaniker, sørge for oppfylling av diesel.
Aktiv sommersesong
I sommersesongen er drift av flyplassen en omfattende og viktig oppgave. Her er det en stripe på 3000 meters lengde og 60 meters bredde som skal holdes åpen på blåisen. Isen freses opp slik at det blir nesten like god som om landingsbanen skulle vært belagt med asfalt.
På sommeren er aktiviteten betydelig større, med opptil 50 personer tilknyttet stasjonen. Som vaktmester er Rasmussen alltid i beredskap, men vaktplanen består av 12 timer på og 12 timer av, med en dag fri hver 14. dag. Da er det en lang sjekkliste med oppdrag som skal utføres før vinteren igjen setter inn.
Drifter flyplass
Rent faglig kan ikke Rasmussen peke på at han har lært så mye nytt, men han har hatt stor nytte av sin egen kompetanse og dermed evnen til å løse utfordringer som oppstår. Han har imidlertid lært å drifte en flyplass, og det har vært både spennende og interessant. Det å bo sammen med fem andre på en helt isolert plass er også en nyttig erfaring å ta med seg. Det er ingen selvfølge at det skal gå bra, men Rasmussen skryter av sine kolleger.
- Dette er en fantastisk flott gjeng, og kjemien har fungert svært godt fra første dag. Her er det kolleger fra Svalbard, Brønnøysund, Trondheim, Oslo og meg fra Sauda, sier han.
Spektakulær natur
Naturen er spektakulær i Antarktis, mener Rasmussen. På sommerstid er det god rekreasjon å komme seg ut på toppturer. Her er flotte fjellformasjoner på over 2000 meter over havet og en utrolig god sikt.
- Lufta er så klar at vi kan se milevis, og fotturer er derfor populært. Samholdet i gjengen er svært godt, og rent sosialt fungerer dette utmerket. På vinterstid er det noe begrensede muligheter for friluftsliv. Temperaturen kan gå ned mot 50 minus, men når det er vindstille føles det ikke så kaldt på grunn av den tørre lufta. Av og til blåser det ekstremt. Rasmussen har selv opplevd vind på 72 sekundmeter, som er dobbel orkan.
- Da dirrer det kraftig i containerbygget, forteller han.
Polarinstituttet omtaler naturen i Antarktis som storslagen og vakker, men også ugjestmild og barsk:
Katabatiske vinder
«Dimensjonene i den hvite villmarka er enorme og i Antarktis føler man seg liten. Antarktis er det kaldeste, høyestliggende, tørreste, og sist, men ikke minst, det mest forblåste kontinentet på jorden. Kontinentet er kjent for kraftige fallvinder, såkalte katabatiske vinder, som strømmer fra pol-platået ned mot kysten. Over innlandsisen kan det bli svært kaldt, og på vinteren dannes et tilnærmet permanent høytrykk over platået. Høytrykksystemet fører til at den kalde, tunge lufta beveger seg ned mot lavtrykks-områdene ved kysten. Jo større forskjellen er mellom disse trykk-forholdene, jo sterkere blir vinden. Når forholdene ligger til rette skapes svært kraftige katabatiske vinder som kan være godt over orkan styrke. Vinden kan holde seg kraftig i flere uker og måneder i strekk. I enkelte områder er det målt vindstyrke opptil 90 m/s.»
Behov for modernisering
Troll forskingsstasjon i Jutulsessen er base og utgangspunkt for biologisk, glasiologisk og geologisk feltarbeid i sommersesongen, og er helårsbase for kontinuerlige, langtidsovervåkingsserier innen meteorologi, stråling, atmosfære, øvre atmosfære, miljøgifter og seismologi.
Troll er lokalisert om 235 km fra kysten, i Jutulsessen i Dronning Maud Land – et område som er sentralt for norske forskingsinteresser i Antarktis. Troll er i drift hele året og kan huse seks personer i den antarktiske vinteren, og foreløpig om lag 50 personer om sommeren. Etter 17 års drift frykter Norsk Polarinstitutt at aktiviteten må reduseres om ikke «Troll» moderniseres. Vær og vind tærer kraftig på den norske forskningsstasjonen i Antarktis, og Kjetil Rasmussen har ingen betenkeligheter med å understreke nødvendigheten av en modernisering. Direktør Ole Arvid Misund deltok selv på en befaring i januar 2020.
Elendig VA-system
Ifølge uttalelser til NRK, viste befaringen betydelig slitasje. Vann- og kloakksystemet var da i elendig stand. Kraftforsyningen begynner også å bli kritisk, i tillegg til at boforholdene er dårlige. Polarinstituttet har anslått behovet for oppgradering til rundt 100 millioner kroner. Norge var først på Sydpolen, og har vært med å utvikle Antarktistraktaten. Norge er også en av nasjonene som gjør krav på et område der. Det ville sendt et merkelig signal internasjonalt om Norge - som har vært tydelig med i forvaltningen av Antarktis - ikke skulle være til stede hele året, sa Misund til NRK. Den oppfatningen deler også Kjetil Rasmussen, som mener stasjonen i dag bærer preg av slitasje. En ny stasjon er nå under planlegging. Statsbygg mener forskningsstasjonen Troll er i så dårlig stand at det bør bygges ny. I utredningen har Statsbygg vurdert fire konsepter. Det første er et minimumskonsept. Det andre konseptet innebærer å rehabilitere dagens bygningsmasse i kombinasjon med et nybygg som tilrettelegger for 100 brukere, mot 50 i dag.
Bildet: Slik ser Troll-stasjonen ut på sommeren. Stasjonen ligger på 1300 meters høyde. Den er et «lappverk» av containere som er overmoden for utskifting ifølge Statsbygg. Foto: Privat
Ny energiløsning
Det tredje og fjerde konseptet er nybygg av to ulike størrelser: ett som kan huse 100 personer og et som kan huse 65. Alle alternativene omfatter en ny energiløsning som tar i bruk sol- og vindkraft. Dette halverer klimagassutslipp og lokal luftforurensning sammenliknet med videreføring av dagens rene dieselbasert løsning.
«Hvilket alternativ som er mest lønnsomt avhenger av Norges politiske ambisjoner for forskning og tilstedeværelse i Antarktis», skriver Statsbygg på sine nettsider.
Mange husker kanskje Kong Haralds humoristiske utsagn om Troll-stasjonen etter besøket han og dronning Sonja gjennomførte i 2015. Kongen mente nemlig at forskningsstasjonen ble oppkalt etter dronningen, da det var hun som sto for den offisielle åpningen av stasjonen i 2005.
Hjem, og så tilbake til Troll
Rasmussen innrømmer at det skal bli godt å komme hjem til Sauda igjen, men han har et klart mål om å kunne redusere arbeidsmengden i rørhandelen. I en alder av 52 år håper han at eldste sønnen og broren kan overta flere oppgaver i firmaet. Selv har han allerede inngått ny avtale med Polarinstituttet om et nytt opphold for sommerdrift. Planen er å reise ned igjen i januar 2023 for et seks ukers sommeropphold.
- Det er på ingen måte økonomien som er drivkraften i dette engasjementet, sier han. Jeg har gått ned i lønn, men opplevelsen veier godt opp for det økonomiske, sier han med et smil.
Fakta Troll-stasjonen i Antarktis:
• Den norske forskningsstasjonen Troll ligger på isfri berggrunn, 1295 moh og 235 km fra iskanten i Dronning Maud Land sommerstid. Om vinteren brer isen seg enda lengre ut i havet.
• Den nærmeste stasjonen til Troll er Sør-Afrikas forskningsstasjon SANAE, 280 km unna.
• Norge driver også to mindre feltstasjoner i Antarktis; Stasjonen Tor i Svarthamaren verneområde, og en stasjon på den sub-antarktiske Bouvetøya.
• Børge Brende var første norske statsråd til å besøke stasjonen som miljøvernminister i 2003.
• En flystripe på blåisen nær Troll ble åpnet i februar 2005. Det bedrer tilgjengeligheten og åpner for helårsdrift ved stasjonen.
• Helårsstasjonen ble åpnet 12. februar 2005 av HM Dronning Sonja. Det var del av markeringen for hundreårsjubileet for Norge som selvstendig nasjon, og utenriksminister Jan Petersen og miljøvernminister Knut Arild Hareide var blant gjestene.
• Norsk Romsenter sørger for overføring av data mellom Troll og Tromsø på under ett sekund.
• Stasjonen har plass til opp mot åtte personer i den antarktiske vintersesongen og mange flere på sommeren.
• Åtte nasjoner driver forskningsstasjoner i Dronning Maud Land, men flere er involvert i forskningsaktiviteter i området.
Kilde: Norsk Polarinstitutt
-
Lindabs klimamål godkjent av Science Based Targets-initiativet
Etter en prosess med innsending av mål støttet av data, inkludert et langsiktig mål om netto nullutslipp for ekstern validering, er det nå bekreftet at Lindabs utslippsreduksjonsmål er godkjent av SBTi.
-
ØRIK tilbyr rammeavtale på VA/VMT- og VVS-leveranser
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) tilbyr rammeavtale på levering av VA/VMT-materiell, VVS, verktøy/festemateriell, betong og gategods. Verdi: inntil 50 millioner.
-
Brødrene Dahl blir sølvpartner i Ingeborg-nettverket
- Som sølvpartner sikrer vi at at kjønnsbalanse er i fokus hos både oss, vårt konsern og søsterselskaper som vi også samarbeider tett med, sier Kjersti Andresen, HR Business Partner i Brødrene Dahl.
-
- Fortsetter kampen for innleiebedriftene
EFTA-domstolen har pekt på en rekke problemer med innleierestriksjonene på bemanningsforetak i 2023, og søksmålet går videre til Oslo tingrett.
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025
-
Himmelblå nyanse - trendfargen i 2025?
Naturmaterialer, lekne fargekombinasjoner og skandinavisk enkelhet. Når interiørdesignfirmaet Vedum Kök & Bad lister opp interiørtrendene for 2025, møtes både nyheter og klassikere fra tidligere år i en herlig symfoni.
-
Spennende nyheter fra Dansani
PRODUKTNYHETER: Dansani, som i år feirer 40 år, lanserer nå spennende nyheter for baderommet i 2025-kolleksjonen sin.
-
Nord samles i RørNorge
NYTT OM NAVN: Rørbransjen i Nord-Norge, med 70 medlemsbedrifter fra Finnmark, Troms, og Nordland, samler seg nå under ledelse av Merete Larsen som avdelingsleder.
-
Samspill og jakt på VA-informasjon
HALLINGTREFF 2025: Det nærmer seg Hallingtreff 2025, og mye av innholdet på den tradisjonsrike VA-konferansen er klart.
-
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Bjørnafjorden
AKTUELLE PROSJEKTER: Bjørnafjorden kommune vil inngå parallell rammeavtale med inntil tre leverandører om løpende oppdrag innen rørleggertenester. Verdi: Inntil 10 millioner kroner.
-
Nordisk Vannskadeseminar til Norge
Kostnadene som følger med vannlekkasjer i boliger beløper seg til over 20 milliarder kroner årlig, bare i Norden. Hvordan kan vi snu denne trenden? Det blir tema på Nordisk Vannskadeseminar 2022, som arrangeres i august.
-
Hvem er Norges hyggeligste håndverker?
Den 10. august er siste frist for å nominere og avgi stemme til prisen Norges hyggeligste håndverker.
-
VVS Norge Partner med pangstart i første halvår
Et knippe måneder etter lanseringen av VVS Norge Partner, kjedekonseptet spesialtilpasset små og mellomstore rørleggerbedrifter uten butikk, opplever medlemsbedriften Bluetech VVS god fart så langt i år.
-
- Hva bør du IKKE gjøre i anbudsrunden?
FAGARTIKKEL: - Har du deltatt i en anbudskonkurranse eller lagt inn et tilbud noen gang? Da har du kanskje erfart at det er lett å gjøre feil underveis.
-
Ny forpakning og landsdekkende distribusjon
Fra juli 2022 kommer O.Berge-sortimentet i Altech-forpakning med landsdekkende distribusjon.
-
- Nye byggeregler øker strømprisen
KRONIKK: - Regjeringens nye byggtekniske forskrift bidrar til at mer strøm enn nødvendig bindes opp til oppvarming. Dette kan umulig være intensjonen?
Aktivitetskalender
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås. -
Snart braker det løs!
VA MESSENE 2024: Neste uke går startskuddet for VA Messene 2024, med premiere i Kristiansand. Få med deg en stor fagmesse og spennende foredrag! -
Kurs i uavhengig kontroll - våtrom
5. mars arrangeres kurs i uavhengig kontroll (SAK 10) - våtrom. Kurset er utviklet av Fagrådet for våtrom i samarbeid med Vinger Takst og Byggvurdering (VTB AS). Påmeldingsfrist er 29. februar
Aktuelle prosjekter
-
ØRIK tilbyr rammeavtale på VA/VMT- og VVS-leveranser
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) tilbyr rammeavtale på levering av VA/VMT-materiell, VVS, verktøy/festemateriell, betong og gategods. Verdi: inntil 50 millioner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Bjørnafjorden
AKTUELLE PROSJEKTER: Bjørnafjorden kommune vil inngå parallell rammeavtale med inntil tre leverandører om løpende oppdrag innen rørleggertenester. Verdi: Inntil 10 millioner kroner. -
Vil oppgradere studentbolig i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Styret i Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet, har vedtatt å oppgradere F-blokken på Hatleberg i Bergen. Problemer med dårlig inneklima har lenge vært en utfordring for studentene. -
Søker samspillsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: Harstad kommune innbyr til konkurranse om anskaffelse av samspillsentreprenør med rådgivere for nybygg/påbygg til eksisterende Bergsodden Sykehjem i Harstad. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Andøy kommune tilbyr rammeavtale på tverrfaglige rådgivningstjenester. Verdi: inntil 12 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på varmepumper
AKTUELLE PROSJEKTER: Tinn kommune tilbyr rammeavtale knyttet til leveranse, installasjon og vedlikehold av varmepumper. -
Tilbyr rammeavtale på ventilasjonstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Eigersund kommune innbyr til åpen anbudskonkurranse om rammeavtale knyttet til ventilasjonstjenester. -
Rammeavtale på leveranse av rørmateriell
AKTUELLE PROSJEKTER: Stavanger kommune tilbyr rammeavtale på leveranse av rørmateriell for rørleggere i egenregi. -
God respons på totalentreprise med samspill
AKTUELLE PROSJEKTER: Mange entreprenører ønsker å bygge det nye helse- og omsorgssenteret i Gran. Mandag 4. november var fristen for å levere tilbud i konkurransen. -
Tilbyr rammeavtale på velferdsteknologi
AKTUELLE PROSJEKTER: Alarmsentralen IKS tilbyr rammeavtale for levering av velferdsteknologi i 17 kommuner i Vestland fylke. -
Vil oppgradere teknisk anlegg ved Bamble helsehus
AKTUELLE PROSJEKTER: Bamble kommune utlyser konkurranse om levering av ny kjølemaskin/varmepumpe til Bamble helsehus. -
Bygger 96 nye leiligheter i Bergen sentrum
AKTUELLE PROSJEKTER: LAB Entreprenør AS, et selskap i AF Gruppen, har signert kontrakt med Nøstegaten 72-74 AS (OBOS Nye Hjem) for bygging av et nytt leilighetsprosjekt på Nøstet i Bergen sentrum. -
Multiconsult tildelt kontrakt for Hauglifjell vannbehandlingsanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Multiconsult Norge AS vinner kontrakt med Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS for forprosjektet med utvidelsen av Hauglifjell vannbehandlingsanlegg i Lillestrøm kommune. -
GK leverer ventilasjon til Fornebuporten og Flytårnet
AKTUELLE PROSJEKTER: GK er tildelt ventilasjonsentreprisen i forbindelse med byggingen av stasjonene Fornebuporten og Flytårnet på nye Fornebubanen. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Bardu kommune ønsker en rammeavtale på rørleggertjenester, inklusive service på varmepumper. Verdi: inntil 2.5 millioner kroner. -
Siste kontrakt for Fremmerholen inngått
AKTUELLE PROSJEKTER: Kontrakt med Busengdal om landleidningar og vegarbeid for Fremmerholen vassbehandlingsanlegg er inngått. Og med det er alle kontraktar signerte og innanfor budsjett.
Bransjekommentar
-
- Slik ryker anboringsklammeret
FAGARTIKKEL: – Vi hadde noen uheldige erfaringer med PE anboringsklammer for et par år siden. Det ble avdekket i forbindelse med testing av prosedyresveis, der de rett og slett ikke besto, sier prosjektleder Lene Sparre Thunes i Porsgrunn kommune. -
- Staten må koordinere utbyggingen av vann og avløp
BRANSJEKOMMENTAR: Det trengs omfattende investeringer i vann og avløp i årene som kommer, og innbyggerne som må ta regningen i form av økte gebyrer. Oslo er et tydelig eksempel på dette – nå øker vannavgiftene med 30 prosent i 2025 og avløp med 6 prosent. -
- Vær proaktiv!
FAGARTIKKEL: - Vannlekkasje fra varmtvannsberedere er blant de ti vanligste årsakene til vannskader i Norge. Å være proaktiv kan bidra til å unngå omfattende skader og kostnader. -
Ny fabrikk resirkulerer gammel plast til nye rør
BRANSJEKOMMENTAR: - Nå tar Hallingplast AS for alvor skrittet inn i sirkulærøkonomien. 10 000 tonn gammel plast blir råstoff til nye produkter i en en ny fabrikk. Blir det gode, trygge rør av sånt? -
- Det er for få insentiver til å fremme innovasjon
BRANSJEKOMMENTAR: - Kan Direktoratet for Byggkvalitet, FG, miljøorganisasjonene og andre premissgivere i større grad bidra til å fremme innovasjon i VVS markedet? -
Ny kvartalsrapport fra Byggfakta
Byggfakta sin nyeste kvartalsrapport, Pipeline Q3 2024, gir en detaljert gjennomgang av igangsettingstallene for tredje kvartal 2024 med innsikt i planene for Q4. -
- Tilrettelegger vi for reell konkurranse og utvikling?
BRANSJEKOMMENTAR: - Norge kan til tider fremstå som et mer lukket marked, hvor enkelte leverandører har en dominerende posisjon. -
Pusse opp bad eller rehabilitere VVS i borettslaget?
FAGARTIKKEL: Skal borettslaget eller sameiet ditt rehabilitere rør eller pusse opp badene? Da er det viktig å vite hvilke tiltak som krever søknad, hva som trenger årsmøtevedtak, og hvilke avtaler dere bør inngå med håndverkere. -
Hvordan få stabil innetemperatur i næringsbygg?
BRANSJEKOMMENTAR: Det er for varmt, for kaldt, luften er «tung», du blir trett, eller det trekker i nakken. Klagelisten kan fort bli lang når været skifter og varme- og kjøleanlegget i bygget ikke helt henger med. -
Universell utforming – detaljene som teller
FAGARTIKKEL: God universell utforming handler om å forstå brukerne og sette seg inn i behovene de har. -
- Vi kan ikke bare bygge oss ut av strømkrisen
KRONIKK: - Å bygge nye fornybare energikilder er viktig, men det strekker ikke til uten at vi får kontroll på forbruket vårt. Når EUs Fornybardirektiv nå igjen er aktuelt, bør energieffektivisering på agendaen. -
- Revidert energimerkeordning må komme på plass
BRANSJEKOMMENTAR: - Revisjon av Energimerkeforskriften er endelig ute på høring. Energimerket har blitt viktigere enn før fordi EUs taksonomi for eksisterende bygg henviser til den, og fordi stadig flere banker bruker energimerket som et kriterium for grønne lån. -
- For mye tro og føleri om innleieforbudet
BRANSJEKOMMENTAR: - Innleieforbudet er politisk tro og føleri på sitt verste. Det ble innført i en fei uten grundig vurdering, og fakta om konsekvenser av forbudet etter halvannet år, mangler. -
- Her er lekkasjesøkerens bønn til rørleggeren
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi ber på vegne av alle landets lekkasjesøkere : Lokalisér alle skjøter, loggfør posisjoner i kartverket. Gjør hver eneste kum klar til å koble til hydrofoner. -
- God avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker
KRONIKK: Utslipp av nitrogen forringer vannmiljøet i Oslofjorden. For å oppfylle strenge krav til rensing må det investeres milliarder i nye renseanlegg. Men hvorfor skal vi bruke store ressurser på å rense vann som aldri skulle vært der? -
Nytt vannrensesystem fra Klart Vann ved SUS
FAGARTIKKEL: I 2025 står nye Stavanger universitetssjukehus (SUS) klar til å ta imot pasienter med sitt splitter nye vannrensesystem fra Klart Vann AS, installert av VB.
Kurs og Seminarer
-
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Samspill og jakt på VA-informasjon
HALLINGTREFF 2025: Det nærmer seg Hallingtreff 2025, og mye av innholdet på den tradisjonsrike VA-konferansen er klart. -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
VVPs topplederkonferanse gjenoppstår
Topplederkonferansen i regi av VA- og VVS-produsentene VVP gjenoppstår når bransjeforeningen inviterer hele bransjen til samling med et omfattende og spennende program på Hotel Continental i Oslo 18. september -
SINTEF inviterer til grunnkurs i innregulering
Dette todagers kurset gir deltakerne praktiske og teoretiske kunnskaper om instrumentering, målemetoder, innreguleringsmetoder og anleggstekniske forutsetninger for innregulering av ventilasjonsanlegg. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife.
Produktnyheter
-
Spennende nyheter fra Dansani
PRODUKTNYHETER: Dansani, som i år feirer 40 år, lanserer nå spennende nyheter for baderommet i 2025-kolleksjonen sin. -
TECEneo - nytt dusjtoalett fra TECE
PRODUKTNYHET: Nå utvider TECE sin dusjtoalett-familie med TECEneo. Den nye toalettløsningen har innovative og smarte funksjoner som forbedrer renslighet, brukervennlighet og bærekraft. -
Franke Home Solutions lanserer Water Hub
PRODUKTNYHET: RørosHetta og Franke Home Solutions lanserer produktnyheten Water Hub på det norske markedet -
Lanserer Canes Ypsilon
PRODUKTNYHET: Canes introduserer Canes Ypsilon, et banebrytende sisternessystem som kombinerer fordelerskap og innbygningssisterne i én integrert modul. -
TECE lanserer TECEfloor Smart Home
VVS-dagene 2024: Under VVS-dagene lanserer TECE sin nye innovative løsning TECEfloor Smart Home. Denne gjør det mulig å aktivere, slå av eller justere gulvvarmen eller andre bærbare produkter i hjemmet, enkelt igjennom app. -
Moderne middelhavspreg fra Vedum
PRODUKTNYHET: I Vedums nye baderomsmiljø møter turkisgrønne toner svarte detaljer. Resultatet er et moderne middelhavspreg med en arealeffektiv planløsning. -
LK Systems lanserer LK Våtromskassett SAFE Q
PRODUKTNYHET: LK Våtromskassett SAFE Q er spesialdesignet for å få best mulig lydreduksjon, enkel installasjon. Den nye våtromskassetten har i tillegg en kompakt design. -
CTC lanserer CTC EcoAir 700M
CTC presenterer CTC EcoAir 700M-serien. Dette er en ny generasjon frekvensstyrte luft/vann-varmepumper, som automatisk tilpasser seg husets effektbehov gjennom hele året, med både kjøling og oppvarming. -
INNVA lanserer digitale hydranter på VA-seminaret
Med potensiale for å redusere manuelle oppgaver, kutte kostnader og øke sikkerheten gjennom sanntidsovervåkning, lanserer INNVA digitale hydranter. -
Poloplast oppdaterer rørsystem med ny muffe
PRODUKTNYHET: Poloplasts populære rørsystem POLO-KAL 3S PRO MT, som ofte brukes i offentlige bygg hvor det stilles strenge krav til et stille miljø, har nå blitt oppdatert med en ny muffe. Dette gjør installasjonen både raskere og sikrere. -
hansgrohe lanserer Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes
PRODUKTNYHET: De nye Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes fra hansgrohe oppfyller alle krav til en behagelig, vannbesparende dusj. Den har sylindriske design, som er tilgjengelig i fire forskjellige overflater. -
Hansgrohe Group lanserer AXOR Citterio C
Med sitt umiskjennelige men diskré utseende føyer seg AXOR Citterio C inn i enhver baderomsstil. Den markante detaljen, en fin avfasning rundt tuten og grepet, finner du på alle produktene i kolleksjonen. -
Geberit lanserer Mix & Match
PRODUKTNYHET: Geberit introduserer konseptet Mix & Match. Her kan kunden nå sette sammen de tre baderomsmøbelseriene ONE, Acanto og iCon til sin egen unike kombinasjon. -
hansgrohe lanserer Ecostat Element
PRODUKTNYHET: De nye dusj- og kartermostatene Ecostat Element fra hansgrohe er utviklet for komfort og sikkerhet og leveres i krom eller matt sort design. -
Grundfos klar med EPD-dokumentasjon for ALPHA2 sirkulasjonspumper
I tillegg til å ha oppnådd en EPD miljøproduktdeklarasjon for ALPHA2, har Grundfos EPD dokumentasjon for ALPHA1, MAGNA3 sirkulasjonspumper til større bygninger og MIXIT blandesløyfeløsningen. -
CONTI+ lanserer GRAPHITE black line
For å markere sitt 50-årsjubileum, gir CONTI Sanitärarmaturen GmbH ut en ny spesialutgave i år: GRAPHIT black line.
Nyttekjøretøy
-
Snart verdenspremiere på nye Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter har satt standarden for hva et nyttekjøretøy skal være i over 70 år. Nå er duken dratt av syvende generasjon Volkswagen Transporter, som har verdenspremiere i september. -
Nå kommer oppgradert ID. Buzz Cargo med 4MOTION firehjulsdrift
NYTTEKJØRETØY: Volkswagen ID. Buzz Cargo har etablert seg som Norges mest solgte varebil. Nå kommer modellen i oppgradert versjon, med vesentlig mer effekt, mer utstyr og 4MOTION firehjulsdrift. -
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak.