Mye arbeid gjenstår før skolebarn er sikret et godt innemiljø!

 
01.12.05: Norsk Innemiljøorganisasjon inviterte til fagmøte om innemiljø i skolebygg onsdag 19. oktober. Sverre Holøs, som er leder i NIO, innledet møtet med en gjennomgang av et konkret eksempel på hvor mye som gjenstår ute ?i felten?. 
01.12.05: Norsk Innemiljøorganisasjon inviterte til fagmøte om innemiljø i skolebygg onsdag 19. oktober. Sverre Holøs, som er leder i NIO, innledet møtet med en gjennomgang av et konkret eksempel på hvor mye som gjenstår ute ”i felten”. 

Ikke bare er det store etterslep på bygningsmessig oppgradering og vedlikehold, men det kan virke som etterslepet er like stort i forhold til rolleforståelse og kompetanse hos en del aktører. 

 Anders Smith fra Sosial- og helsedirektoratet ga en oversikt over lovverket, og pekte på at dette både gir rettigheter og tildeler plikter og ansvar. Han gjenga også noen utvalgte punkter i myndighetenes strategi for å forebygge astma, allergi og inneklimarelaterte sykdommer. Det er lagt opp til mange tiltak for å få tilsynet til å fungere bedre. Spesielt kommunenes tilsyn med skolene, med også tilsyn med tilsynet er sentrale oppgaver i denne planen. 

 Eystein Slettebøe fra Undervisningsbygg formidlet hvordan et kommunalt eiendomsforetak gjør sine prioriteringer i forhold til utbedring og vedlikeholdsetterslep. I likhet med mange andre kommuner, har Osloskolene så store behov for reparasjon og utbedring at byggeier stadig må velge mellom ulike tiltak som hver for seg er nødvendige for å følge lover og forskrifter.   Han la spesiell vekt på lav tillufttemperatur som et enkelt middel til bedre inneluftkvalitet, og forsøkte å provosere forsamlingen med å si at CO2 etter enkeltes syn var uskadelig helt opp til 50 ganger dagens norm. 

 En rask omvisning i skolens ny ventilasjonsanlegg ble det også tid til. Kampen skole er en av de få stedene der det faktisk er mulig å ta med seg en stor gruppe på befaring i ventilasjonsanlegget.  Tilluftkulvertene har store dimensjoner for å få god effekt av naturlige drivkrefter. 

 Mads Mysen fra Byggforsk har vært sterkt involvert i nettopp prosjektet Kampen skole, og hadde nok hatt mye mer å fortelle om dette prosjektet enn tiden tillot. Han argumenterte sterkt  for at vi av miljøhensyn ikke bør bruke energi på å ventilere tomme lokaler. Styring av luftmengder etter personbelastning, eventuelt i kombinasjon med temperatur, sto sentralt i hans anbefaling om hvordan skolebygg bør ventileres. Utnyttelse av ”gratis” kjøling og forvarming fra jordvarme ble også trukket fram. Han rakk også å komme inn på sine meget tankevekkende undersøkelser av hvordan posefiltre kan virke inn på opplevd luftkvalitet.. 

 Fra den avsluttende diskusjonen er det naturlig å trekke fram Kjell Aas, som presenterte sine erfaringer med å aktivisere skoleelevene selv, ikke i stedet for, men i tillegg til, bygningsmessige tiltak.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår