Lukkede anlegg hindrer Legionella

 
26.05.05: Ventilasjons- og rørentreprenørenes forening mener at åpne kjøletårn i framtida bør erstattes med lukkede aggregater. Bransjen fortviler over at kjøletårn igjen er i søkelyset for legionellasmitte.
26.05.05: Ventilasjons- og rørentreprenørenes forening mener at åpne kjøletårn i framtida bør erstattes med lukkede aggregater. Bransjen fortviler over at kjøletårn igjen er i søkelyset for legionellasmitte.

 

Daglig leder Erik Pilgaard i Ventilasjons- og rørentreprenørenes forening (VRF) mener bransjen og myndighetene må sette seg sammen for å utarbeide konkrete tiltak for å fjerne smittekildene.
Han påpeker at service- og vedlikeholdsrutinene hos eiere av kjøletårn varierer sterkt. Derfor er det vanskelig for en leverandør å garantere smittefrihet i hele anleggets levetid.

Veiledning - ikke krav
Etter legionellasmitten i Stavanger i 2001, ble det rettet kraftig skyts mot kjøletrån og vedlikeholdsrutiner. Mengder av veiledninger og artikler ble skrevet.
Statens bygningstekniske etat laget i 2003 et faktahefte "Inneklima og legionella" med veiledning og anbefalinger til tekniske installsjoner.
Folkehelseinstituttet har laget: ”Veileder for forebygging og kontroll av legionellasmitte fra VVS-anlegg”.
- Denne gir god og nyttig informasjon, men dette er en anbefaling, ikke krav, påpeker Pilgaard.

Kontroll
Han sier at bransjen ser det som en klar oppgave at ventilasjonsbransjen og myndighetene må fastsette minimumskrav for service- og vedlikehold av VVS-anlegg som alle må følge.
- I tillegg må Statens Helsetilsyn kontrollere at kommunene har registrert samtlige kjøletårn i Norge. Anleggseierne må løpende vurdere utskifting av sine kjøletårn basert på økonomiske og samfunnsmessige vurderinger. Ansvaret for liv og helse må være i fokus, sier Erik Pilgaard.

Lukket system
Lukkede tørrkjølere kan erstatte kjøletårn. Prinsippet for tørrkjølere er det samme som en radiator i motorrommet på en bil. Vann blandet med frostvæske pumpes gjennom ”radiatoren” i et lukket system og vifter blåser luft gjennom ”radiatoren” for å kjøle vannet.
- Vi tror anleggseiere i økende grad vil velge dette alternativet, når de vurder ansvaret og kompleksiteten knyttet til å ha full smittekontroll, sier Erik Pilgaard.

Forstøvet vann
Mange frykter nå smitte av legionella. VRF understreker at legionellasmitte skjer ved innånding av forstøvet vann som er infisert av bakterien.
For legfolk er det vanskelig å skille mellom kjøletårn som resulterer i vannstøv i luften og annen teknologi/enheter, som ikke innebærer noen risiko.
Alle kjøletårn skal i prinsippet være registrert i hver kommune, og Pilgaard anbefaler folk som er engstelige å ta kontakt med helsemyndighetene i den kommunen de bor.
Enkelte har blitt skeptiske til alle typer ventilasjonsanlegg og annen teknologi som anvender vannbåren varme. Pilgaard understreker i en pressemelding at det ikke er noen risiko knyttet til ventilasjonsanlegg eller oppvarmingssystemer med lukkede vannkretser. 

 

Legionella

Legionella-bakterien ble oppdaget så sent som i 1976. Bakterien er vanlig forekommende i naturen, i overflatevann og i jord, normalt i vann som er infisert av blågrønne alger og amøber. Den kan også forekomme i forurenset drikkevann, selv etter vanlig rensing. Selv om bakterien normalt forekommer i miljøet, er det sjelden i slike mengder at den representerer noe helse-problem. Den utgjør mindre enn en prosent av den totale bakteriemengden i sjøer og vassdrag.



Legionella-bakteriens optimale veksttemperatur er 37 grader C. Bakterien formerer seg bra mellom 20 grader C og 45 grader C, men kan også formere seg langsomt ved lavere temperaturer. Ved temperaturer over 60 grader C dør bakterien i løpet av noen minutter. I tillegg til gode temperaturforhold må bakterien ha næring for å kunne formere seg. Spredningen skjer vanligvis ved forstøvet vann, og inntreffer oftest på sensommeren eller høsten.

Kilde: Statens bygningstekniske etat

 

Her kan legionella oppstå
Forholdene i VVS-tekniske installasjoner kan være svært gunstige for en kraftig formering av Legionella-bakterien. Eksempler på slike installasjoner er: Kjøletårn Tappeutstyr som har filter hvor slam og partikler samles Dusjrør og slanger hvor dusjvann kan bli stående i lange tider og hvor temperaturforholdene er gunstige for vekst Vannsparende dusjhoder som produserer aerosoler Luftfuktere Boblebadekar

Kilde: Statens bygningstekniske etat


  

  

  

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår