– Norge har store svakheter i vannberedskapen

 
– Norge har store svakheter i vannberedskapenBildet: Tore Leland-Try, gruppeleder VA i Sweco. (Skjermdump fra NRK Nyhetsmorgen)
En undersøkelse fra Norstat viser at 68 prosent av nordmenn ikke har nok lagret drikkevann til å klare seg i en uke dersom vannforsyningen skulle falle bort.

Norge står overfor en alvorlig beredskapsutfordring som krever nasjonal handling, ifølge Tore Leland-Try, gruppeleder VA i Sweco.

Ikke bare teknisk problem

– Norge har store svakheter i vannberedskapen. Dette er ikke bare et teknisk problem, det er en alvorlig risiko for samfunnssikkerheten. Bortfall av vann kan føre til stengte sykehus, tap av liv og evakuering av hele lokalsamfunn, sier Tore Leland-Try, gruppeleder VA i Sweco.

Vannforsyning er den eneste kritiske infrastrukturen kommunene har direkte ansvar for, og uten nasjonal støtte står de i en svært sårbar situasjon, ifølge Leland-Try. En stor del av landets innbyggere, ca. 1 million, er ikke sikret med reservevann. Erfaringene fra Ukraina viser hvor raskt kritisk infrastruktur kan bli et mål i krig og hybridangrep.

Mangler konkrete tiltak

– NATO har allerede definert robuste vannforsyningssystemer som en av syv forventninger til motstandskraft i kritisk infrastruktur. Likevel mangler Norge en helhetlig, nasjonal plan for å sikre vannforsyningen mot moderne trusler. Totalberedskapsmeldingen mangler konkrete tiltak.

Regjeringens Totalberedskapsmelding erkjenner at vannforsyning er en grunnleggende nasjonal funksjon, men den gir ingen klare tiltak for å beskytte systemene mot alvorlige kriser og krig/væpnet angrep eller krig.

– Det er urealistisk å forvente at hver enkelt kommune skal utvikle robuste beredskapsplaner uten nasjonal koordinering og tilgang til sikkerhetsvurderinger. Staten må ta mer styring og lede arbeidet med en felles nasjonal plan for vannberedskap. Kommunene kan ikke ha ansvaret for dette alene, sier Leland-Try.

Veileder utdatert

Mattilsynets veileder for vannberedskap er også utdatert, ifølge Leland-Try.

– Den ble sist oppdatert i 2017 og gjenspeiler ikke dagens trusselsituasjon, hvor cyberangrep, sabotasje og hybride angrepsformer er en realitet. 68 prosent mangler privat beredskap.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er det avgjørende at hver husholdning lagrer minst 20 liter vann per person. Dette rådet ble offentliggjort for et halvt år siden, men en fersk undersøkelse fra Norstat på vegne av NRK viser at 68 prosent av befolkningen fortsatt ikke har nok vann til å klare seg i en uke. Det tilsvarer over 3,7 millioner mennesker som kan komme til å mangle vann i en krisesituasjon.

Swecos anbefalinger

For å styrke vannberedskapen i Norge, foreslår Tore Leland-Try følgende tiltak:

• Oppdatere Mattilsynets veileder fra 2017 for å møte dagens trusselsituasjon.

• Utvikle en nasjonal plan for vannberedskap med tydelige krav og koordinering mellom kommunene.

• Prioritere investeringer i robuste og sikre vannforsyningssystemer for å styrke samfunnets beredskap ved alvorlige kriser og krig.

• Styrke samarbeidet mellom kommuner for å sikre effektiv bruk av ressurser og redundans i vannforsyningen.

– Vannforsyning er en grunnleggende del av totalforsvaret. Uten konkrete tiltak risikerer vi at én million nordmenn forblir uten reservevann, og at samfunnet står uforberedt på kriser og krig, avslutter Leland-Try.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår